Račan: Budem li ponovno predsjednik SDP-a, bit ću bez ijedne ovlasti

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan najavio je večeras da će, bude li ponovno izabran za predsjednika stranke, predložiti da bude predsjednik bez ijedne ovlasti.

Račan je to novinarima izjavio na sjednici Glavnog odbora SDP-a, koji bi večeras trebao utvrditi nacrt izmjena stranačkog statuta te ga uputiti na razmatranje u područne ogranke SDP-a. Novinare je zamolio da ne čekaju svršetak sjednice jer bi ona, kako je rekao, mogla potrajati dugo u noć.

Izrazio je želju da na izbornoj konvenciji stranke, koja će se, kaže, vjerojatno održati 30. travnja, ima jednog ili više protukandidata za predsjednika SDP-a.

Glavni cilj izmjena Statuta jest jačanje utjecaja županijskih stranačkih organizacija većom regionalnom zastupljenosti u vrhu stranke, tako da u Glavnom odboru umjesto sadašnjih stotinjak bude 61 član - deset saborskih zastupnika i 51 član iz županijskih organizacija, koje bi članove u Odbor predlagale u skladu s rezultatima parlamentarnih izbora. Tako bi, primjerice, Zagreb imao 13, a Ličko-senjska županija tek jednog člana Glavnog odbora.

Račan je najavio kako bi Glavni odbor, koji bi tim izmjenama postao operativniji i češće bi se sastajao, preuzeo većinu funkcija Predsjedništva, a njegovi bi se članovi birali na izbornoj konvenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je kako će predložiti da predsjednik stranke ne predlaže zamjenika i dvoje potpredsjednika stranke. Najavio je i kako će predložiti da 11 članova Izvršnog odbora ne mogu obnašati nijednu drugu stranačku dužnost, uključivo i dužnost saborskog zastupnika.

Umjesto svake četiri izvještajna i tematska konvencija SDP-a održavala bi se jednom na godinu, a na njoj bi se prihvaćalo izvješće o radu stranke i obrađivala jedna važna tema za život Hrvatske.

Na novinarski upit jesu li u stranku u zadnje vrijeme ušli novi ljudi Račan je odgovorio da je nedavno pristupila Vesna Škulić, nezavisna saborska zastupnica izabrana s liste SDP-a, a očekuje da bi uskoro mogli pristupiti i još neki od nezavisnih zastupnika.

Ni od koga nismo tražili da uđe u stranku, a ponosni smo na činjenicu da su nezavisni zastupnici ostali odani SDP-u unatoč velikim pritiscima, rekao je Račan.

Izvijestio je da će SDP uvesti pet novih stranačkih tijela, tzv. savjeta, u kojima bi stručne osobe s terena razmatrale bitne nacionalne teme, a predviđa se i snažna izdavačko-publicistička djelatnost radi kreativnog jačanja stranke. Najavio je i da će već idući tjedan vodstvo stranke nastaviti kontakte s članstvom na terenu, odnosno kampanju "Recite nam".

Predsjednik SDP-a najveći otpor izmjenama Statuta, posebno kad je riječ o smanjenju ovlasti predsjednika stranačke središnjice i županijskih organizacija, očekuje upravo u županijskim organizacijama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara