radin: nadamo se da će sabor izglasati dvostruko pravo glasa za manjine

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin izjavio je da zastupnici manjina ostavljaju vladajućoj koaliciji da sutra u Saboru promijeni političku volju i izglasa za manjine dvostruko pravo glasa. L

Radin je dodao da se takva promjena političke volje može dogoditi "samo nekim čudom".

Na današnjoj tematskoj sjednici Odbora - o tome imaju li manjine pravo na dvostruko pravo glasa na parlamentarnim izborima - zastupnici svih nacionalnih manjina izrazili su ogorčenost jer smatraju da je Ustavni sud odbio dati tumačenje o njihovu ustavnom pravu.

Članica Odbora, zastupnica češke manjine, Zdenka Čuhnil istaknula je da ni jedan zakon ne priječi da manjine imaju dvostruko pravo glasa, s obzirom na to da se manjinama Ustavom jamči opće i posebno pravo glasa, a iz Izbornog zakona vladajuća je koalicija izbacila odredbu po kojoj su manjine u vrijeme bivše vlasti morale glasovati ili za političku ili za manjinsku listu.

"Sutrašnje glasovanje u Saboru bit će pod političkim pritiscima, a ne u skladu s Ustavom", izjavila je Čuhnil, dodavši da manjine izlaze na parlamentarne izbore bez jasnih pravila zbog toga što, kako je rekla, Ustavni sud nije obavio svoju zadaću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidim razloga za strah da bi dvostruko pravo glasa moglo prevagnuti u korist ove ili one koalicije", izjavio je zastupnik ostalih nacionalnih manjina Borislav Graljuk.

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milan Đukić sve je nazvao "prljavom, politikantskom, političkom trgovinom".

Članovi Odbora, zastupnici nacionalnih manjina izrazili su nezadovoljstvo što na današnju tematsku sjednicu nisu došli predsjednici Odbora za Ustav i Odbora za zakonodavstvo, Mato Arlović (SDP) i Josip Leko (SDP). Odbor za Ustav još je prošli tjedan dao mišljenje da manjine na predstojećim izborima imaju pravo samo na jedan glas (za političku ili manjinsku listu), dok je Odbor za zakonodavstvo stajališta da nema potrebe davati vjerodostojno tumačenje odredaba izbornog zakona i Ustava koje se odnose na izbor predstavnika nacionalnih manjina u Sabor.

Radin je također upozorio da je uoči izbora i dalje nejasno na temelju kojih načela se utvrđuju birački popisi manjina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara