RASOLOM PROTIV MAMURLUKA - DA ILI NE?

Je li rasol od kiselog kupusa pravi lijek protiv mamurluka koji slijedi nakon opijanja ili je to još jedna tradicionalna iluzija kakvim podliježu svi, pa i naš narod?L

Nema naroda koji ne bi s vremena na vrijeme zavirio u čašicu. Naravno, svi narodi imaju i svoje "lijekove" za uklanjanje neugodnih posljedica kakve slijede nakon opijanja. Zašto, uopće, mamurluk? Kad posegnemo za čašicom, trebamo znati da alkohol za oko dva sata dospijeva u krv, te konačno u jetru. Kako je najveći dio alkohola, etilni alkohol, kojega jetra prerađuje najprije u otrovni spoj od kojega "puca glava", pilcu jer mučno, zuji mu u ušima, stenje, kune se da mu je jučerašnje pijanstvo zadnje u životu... Sve su to znaci trovanja alkoholom, objašnjava dr. Vera Duić-Pribičević u 'Gospodarskom listu'. No kad se tako nešto ipak dogodi - što učiniti?

Ponajprije, treba se riješiti nesnosne žeđi, a najbolji je biljni čaj zaslađen medom i nadopunjen limunovim sokom. Dobar je i sok od rajčice ili naranče. A rasol? Zdravima će pomoći da se vrate u "normalu", ali se "tlakašima", srčanim i bubrežnim bolesnicima - ne preporučuje! Preporučuje se ležanje, odnosno, mirovanje, čaj, sokovi i mineralna voda. I voće, puno voća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, umjerenost u svemu, pa i u uživanju opojnih pića, prava je umjetnost života. Pijte punog trbuha, pazite što pijete i budite umjereni, jer i naš priznati enolog Ljubljanović kaže: "Najteže je jučerašnje pijanstvo!"

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara