Rast broja zaposlenih u SAD-u, moglo bi pomoći Bushu

BROJ zaposlenih u Sjedinjenim Državama povećao se u rujnu po prvi put u posljednjih osam mjeseci, što bi, ukoliko se trend nastavi, moglo ojačati izglede predsjednika Busha za reizbor sljedeće godine.

Broj zaposlenih porastao je za 57.000, a stopa nezaposlenosti ostala je na 6,1 posto, objavilo je u petak američko ministarstvo rada.

Porast zaposlenosti iznenadio je ekonomiste koji su očekivali da će nezaposlenost porasti na 6,2 posto, a broj zaposlenih opasti za 30.000.

Povećanje broja zaposlenih prve su dobre vijesti za Bijelu kuću suočenu u posljednjih nekoliko tjedana s optužbama da loše vodi američko gospodarstvo i operaciju u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najnovije brojke porasta zaposlenosti mogle bi značiti da je dugo očekivani ekonomski oporavak Sjedinjneih Dražava dovoljno snažan da pomogne i radnicima.

Ukoliko se trend zapošljavanje nastavi to bi pomoglo predsjedniku Bushu u njegovim naporima da na izborima 2004. izbori novi mandat u Bijeloj kući.

Istraživanja javnoga mišljenja već dugo pokazuju da Amerikanci, uvelike zbog visokog broja nezaposlenih, smatraju da Bush ne vodi američko gospodarstvo na pravi način.

Cijene dionica na američkim burzama snažno su u petak porasle u odgovoru na najnovije vijesti o zapošljavanju.

Tržište rada u Americi suočeno je s najdužom krizom od Drugog svjetskog rata, izgubivši od početka najnovije recesije u ožujku 2001. oko 2,7 milijuna radnih mjesta. Iako je recesija okončana u studenom 2001. gdoine, američka ekonomija nije uspjela uspostaviti stalan rast zapošljavanja. Trenutno je u Americi nezaposleno 9 milijuna ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara