Razmatrana žalba na oslobađajuću presudu Nevenki Tuđman; odluka naknadno

Vrhovni sud danas je razmatrao USKOKovu žalbu na nepravomoćnu presudu kojom je kćer prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman oslobođena optužbe da je koristeći svoj društveni položaj namještala poslove i za to dobivala proviziju od Igora Kneževića, osuđenog uvjetno na dvije godine zatvora.

Odluku o tome hoće li potvrditi, preinačiti ili ukinuti prvostupanjsku presudu Vrhovni će sud donijeti naknadno "iza zatvorenih vrata".

Nevenka Tuđman nije prisustvovala današnjoj sjednici, a njen odvjetnik Ante Vukorepa odbacio je žalbu USKOK-a kao neutemeljenu. Ustvrdio je da njegova branjenica nema položaj službene osobe niti društveni položaj zato što je kćer prvog hrvatskog predsjednika, već da može imati samo društveni ugled. Kazao je da je zbog ovog suđenja Nevenka Tuđman teško oboljela.

Ona je oslobođena optužbe da je primila oko 1,7 milijuna kuna provizije od poslovnog partnera Kneževića kojemu je navodno namjestila poslove ugradnje telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U žalbi na tu oslobađajuću presudu USKOK se uglavnom bavio definiranjem pojma službene osobe koji se odnosi na bivše dužnosnike ministarstava preko kojih je, prema optužnici, Nevenka Tuđman Kneževiću "namještala" poslove.

USKOK smatra da bi prihvaćanjem tumačenja navedenog pojma, na način kako je to učinio prvostupanjski sud, svi politički dužnosnici mogli trgovati svojim položajem i utjecajem, ukoliko nezakonite radnje pritom ne traže od službenih osoba nego od, primjerice, predsjednika ili članova uprava ustanova ili tvrtki.

Knežević, na čijem se priznanju velikim djelom optužnica i temeljila, nije se žalio na presudu, niti je USKOK za njega tražio strožu kaznu.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara