Dodik: I Republika Srpska bi mogla na referendum

Dodik: I Republika Srpska bi mogla na referendum

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluka Velike Britanije o izlasku iz Europske unije neće utjecati na opredijeljenost unutar Bosne i Hercegovine da nastavi s približavanjem Uniji, ali je istodobno istaknuo kako britanski referendum daje legitimitet planovima da se slična izjašnjavanja organiziraju i unutar RS.

"Mi ostajemo pri procesu pridruživanja EU kakva god ona u budućnosti bila, ali s pojačanim potrebama da zaštitimo naše interese", kazao je novinarima u Banjoj Luci Dodik komentirajući ishod britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Dodik je ranije opetovano isticao svoj euroskepticizam, a entitetska vlada koja je pod njegovom kontrolom trenutačno blokira nastojanja BiH da dobije kandidatski status jer odbija dati suglasnost na prilagođeni privremeni trgovinski sporazum između BiH i EU kako bi se on počeo primjenjivati i na Hrvatsku.

Predsjednik RS-a ipak je na Brexit reagirao suzdržano dodajući da valja pričekati i vidjeti kako će se stvari dalje odvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drži, međutim iznimno važnom činjenicu da su se Britanci izjašnjavali na referendumu te je ujedno podsjetio kako i u RS-u planiraju posegnuti za takvim mehanizmom izražavanja volje birača.

"Nama je to nekoliko puta bilo veoma oštro onemogućeno, ali afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način je poprimila dodatnu snagu i dobro će poslužiti Republici Srpskoj u budućnosti", najavio je Dodik.

On i njegova vlada ranije su planirali provesti referendume o Sudu i Tužiteljstvu BiH kao i o nekim sudskim odlukama poput one o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS.

Na takve su najave oštro reagirali predstavnikc međunarodne zajednice u BiH ističući kako bi bilo protuustavno na entitetskoj razini dovoditi u pitanje rad tijela vlasti BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara