Retrospektivna izložba Antuna Hallera u Rijeci 28. veljače

RETROSPEKTIVNA izložba akademskog slikara Antuna Hallera (1923.) u povodu 50 godina umjetnikova boravka u Rijeci i članstva u riječkom Hrvatskom društvu likovnih umjetnika bit će otvorena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u petak, 28. veljače.

Autorica izložbe je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Nataša Šegota Lah, a bit će predstavljeno oko 250 Hallerovih slika i crteža nastalih od 1942. do danas, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Rijeci.

Izložba je podijeljena na cjeline. Dio izložbe obuhvaća retrospektivu Hallerovih djela od 1942. do početka 60-tih godina 20. stoljeća - aktove, portrete, mrtve prirode, akvarele i crteže.

Zasebno su predstavljena koloristička Hallerova djela nastala 60-tih godina, a u jednoj su cjelini prikazana djela s riječkim motivima.

Autorica je, pripremajući izložbu oko dvije godine, surađivala s mnogim privatnim kolekcionarima, poduzećima koja su otkupila Hallerova djela te muzejima i galerijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među izloženim slikama bit će i djela koja su pronađena nakon više od 50 godina u privatnoj zbirci nasljednika zagrebačkog skupljača umjetnina - Hallerova stanodavca u poratnom razdoblju.

Antun Haller rođen je u Splitu 1923. Ondje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prve poduke iz likovne umjetnosti stječe na tečaju modeliranja i crtanja pri Tehničkoj školi u Splitu kojega su vodili profesori Vjekoslav Parać i Ivo Mirković. Slikarstvu ga je, nakon preseljenja u Zadar, podučavao i milanski slikar Andreo Fossonbrone. Na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Vjekoslava Paraća diplomirao je 1950. U Rijeci živi i radi kao profesor i slikar od 1951.

U posljednjih 50 godina Haller je svoj umjetnički rad predstavio na 25 samostalnih i 17 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Primio je više nagrada i priznanja, među kojima 1991. Nagradu Grada Rijeke.

Uz izložbu, priređena je i monografija ´Antun Haller´ koja će u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti biti predstavljena 7. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara