Rezime Josipovićevog posjeta Srbiji: "Ivi s prijateljstvom, Boris"
Tekst: F.M.
Foto: Aleksandar Dimitrijević (Cropix)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović završio je svoj posjet Srbiji, gdje je dva dana bio gost srpskog predsjednika Borisa Tadića. Posjet je imao prilično veliku važnost po pitanju "otopljenja" odnosa dviju država iako nije donio ništa posebno svježe.
Definitivno je sve zabavio Josipovićev incident u Subotici, kad je tijekom priredbe pao. Na svu sreću, hrvatski predsjednik u tom je incidentu uspio ozlijediti samo vlastitu taštinu. Jednako tako je sve zabavio Tadićev apel na hrvatskog predsjednika "Ajde ti prvi pričaj s novinarima".
Zatopljenje odnosa
Josipovićev posjet bio je prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika susjednoj državi od 2006. godine, kad se Srbija razdvojila iz državne zajednice s Crnom Gorom. Odnosi između Tadića i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića nisu bili na najvišoj razini, a "čarke" dvojice predsjednika često su zabavljale javnost. Bilateralni odnosi u međuvremenu nisu prosperirali, a postali su posebno mučni nakon hrvatskog priznanja Kosova.
Josipović je očigledno odlučio okrenuti novu stranicu i Tadiću pružiti ruku. Stoga ga je prije nekoliko mjeseci pozvao u Opatiju, na neformalni sastanak. Tada je i dogovoren ovaj posjet Srbiji, gdje su dvojica predsjednika nastavila graditi poljuljani odnos dviju država.
Predsjednik Josipović rekao je da će "Hrvatska podržavati sve svoje susjede, naravno, i Srbiju, da i one što prije postanu članica EU-a". Predsjednik je naglasio da je "povijest Hrvatske i Srbije bila teška, ali da su našli pravi put ka rješenju problema i dobrim susjedskim odnosima".
Lakše teme
Dvojica predsjednika složila su se da BiH treba ostati jedinstvena država te da se narodi BiH trebaju dogovoriti o cilju zajedničkog života, a dali su i potporu regionalnoj nogometnoj ligi.
Medije su, osim "težih" političkih, zabavljale i "lakše" teme. Tako se puno pažnje posvetilo meniju koji su Tadić i Josipović jučer dijelili u Predsjedništvu Srbije. Nakon napornog radnog dana, na red je došla večera s biranim jelima, poput punjenih purećih korneta na vitaminskoj salati koji su bili posluženi kao hladno predjelo. Uz to su bile poslužene marinirane gljive i mladi sir. Za glavno jelo moglo se birati između fileta smuđa na smederevski i rolane teletine na zlatiborski način, a sve je bilo posluženo uz obilnu miješanu salatu. Za desert su se zasladili palačinkama sa šumskim voćem i sladoledom od vanilije.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati