RH uskoro ravnopravna u znanstveno-istraživačkim projektima EU

Hrvatska očekuje da bi uskoro mogla ravnopravno drugim zemljama Europske unije aplicirati za sredstva za specifične znanstvenoistraživačke projekte, rekao je u četvrtak pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

U telefonskom razgovoru za Hinu iz Bruxellesa, gdje je sudjelovao na konferenciji o znanstvenoj suradnji između Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, Fuchs je rekao da je Hrvatska dobila potporu da krajem lipnja postane punopravna članica Šestog okvirnog istraživačkog programa Europske unije.

"Time će Hrvatska moći ravnopravno sudjelovati u svim istraživačkim programima Unije, kao da je zemlja članica", rekao je Fuchs, dodajući da je u razgovorima s predstavnicima Europske komisije, prije svega u srijedu s Europskim povjerenikom za znanost i istraživanje Janezom Potočnikom, Hrvatska za to dobila potporu.

"Hrvatska ima dvostruku ulogu - ulogu zemlje koja će uskoro postati punopravna članica istraživačkog programa EU...ali isto tako se očekuje da budemo spona sa zemljama regije", rekao je Fuchs.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesti okvirni istraživački program EU u potpunosti je operativan od 1. siječnja 2003. Okvirni programi Europske komisije glavni su instrumenti financiranja istraživanja u Europi, a ukupni budžet Šestog iznosi 17.5. milijardi eura.

Sedmi program počinje s radom 2007. godine.

(Hina) xmaš ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara