Riječki zatvorenici nezadovoljni upraviteljem, smještajem, prehranom...

DESET zatvorenika riječkog zatvora koji su se u ponedjeljak namjerno ozlijedili britvicama kao razloge tom činu navode nezadovoljstvo uvjetima smještaja, prehrane, higijenom, komunikacijom s upraviteljem, nedostatkom bilo kakvih aktivnosti u zatvoru, nemogućnošću korištenja teretane, boravkom na svježem zraku u kasnim popodnevnim satima i neodobravanjem pogodnosti izlazaka iz zatvora.

Navodi se to u današnjem priopćenju ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Josipa Heheta u kojem se tvrdi da zatvorenici, pravomoćno osuđeni, hvale rad službenika pravosudne policije.

Hehet tvrdi da su se zatvorenici samoozlijedili kako bi privukli pozornosti medija i kako im je krajnji cilj bio smjena upravitelja zatvora i zaštita službenika pravosudne policije.

Hehet podsjeća da je od ožujka do početka rujna ove godine u zatvoru pronađeno desetak mobitela pri čemu je jedan od zatvorenika imao na korištenje nekoliko mobitela i više kartica za mobitel s različitim brojevima. Zbog osnovane sumnje da im je unošenje nedopuštenih stvari omogućio netko od službenika zatvora, upravitelj je naredio da se prilikom ulaska u zatvor pretražuju i službenici, te je zabranio unos njihovih privatnih mobitela, a to je, tvrdi Hehet, izazvalo nezadovoljstvo službenika pravosudne policije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav tvrdi da je tim mjerama upravitelj otežao mogućnost unošenja nedopuštenih stvari, te da su zatvorenici svojim činom htjeli isprovocirati njegovu smjenu.

Hehet priznaje da smještaj u riječkom zatvoru nije sukladan zakonu zbog prenapučenosti. Zbog toga se, kaže Hehet, ne mogu organizirati različite aktivnosti za korištenje slobodnog vremena.

Kako je u riječkom zatvoru mali broj mjesta na kojima zatvorenici mogu raditi, uglavnom nisu radno angažirani, pa se stoga kazna zatvora izvršava u pritvorskim uvjetima, kaže Hehet.

Dodaje da se obroci hrane za zatvorenike pripremaju prema tjednom jelovniku, a nadzor kakvoće i količine svakodnevno obavlja zatvorski liječnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara