rovinj - pomoćnik ministra poljoprivrede katavić o ribarstvu

U službenom glasilu Ujedinjenih naroda koje objavljuje državne odluke o moru, a izaći se sredinom studenoga, bit će upisano da je Hrvatska proglasila isključivi gospodarski pojas s jasno definiranim sadržajima ekološkog i ribolovnog dijela, pa će u tablici zemalja biti stavljena u grupu s onima koje su proglasile gospodarski pojas, rekao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić. L

Katavić je govorio na seminaru o reformskim promjenama u poljoprivredi, koji se održava u Rovinju.

Dodao je da je odgođen sastanak s talijanskim predstavnicima za ribarstvo, najavljen za sutra. Tema tog sastanka je trebala biti suradnja na Jadranu. Vjerujem da će do susreta ipak doći, a na njemu ćemo istaknuti spremnost na suradnju u Jadranu štiteći svoja legitimna prava, kazao je Katavić.

Govoreći o nacionalnom programu proizvodnje i potrošnje ribe koji je Vlada prihvatila u srpnju ove godine, rekao je da će taj program dati značajan doprinos nacionalnom gospodarstvu u cjelini, posebice proizvodnji visoko kvalitetne hrane iz mora i obogaćivanju turističke ponude te revitalizaciji otoka i ruralnih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Realizacijom spomenutog programa Hrvatska bi stvorila pretpostavke za udvostručenje proizvodnje i potrošnje ribe, a na tržište bi se uveo red, kazao je Katavić.

Hrvatska koristi tek mali dio svog ribarskog potencijala, rekao je Katavić. Trenutačna potrošnja je 8 kilograma ribe po glavi, po čemu Hrvatska spada na dno ljestvice potrošnje. Cilj je, rekao je, povećati potrošnju na 16 kilograma po glavi.

Dodao je kako je za razvoj ribarstva nužna izgradnja i modernizacija ribolovne flote, izgradnja luka i pristaništa, unapređenje uzgoja ribe i školjkaša, uspostava organiziranog sustava prometovanja i trgovanja ribom, promicanje ribarskog zadrugarstva, te obrazovanje kadrova u ribarstvu.

(Hina) tp jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara