RUMUNJSKI MINISTAR PRAVOSUĐA OPTIMIST GLEDE EU-A

Novi rumunjski ministar pravosuđa Cristian Diaconescu izrazio je u utorak optimizam u pogledu izgleda svoje zemlje da do 2007. godine ispuni stroge standarde za članstvo u Europskoj uniji.

Diaconescu, 44 godine, bio je zamjenik ministra vanjskih poslova prije nego što je imenovan za ministra pravosuđa prošlog mjeseca, nakon što je Europska unija u svojoj analizi ocijenila pravosudnu reformu i borbu protiv korupcije kao područja u kojima su potrebna hitna poboljšanja.

Novi je ministar u intervjuu za novinsku agenciju dpa rekao da članstvo u EU-u ostaje i dalje najviši cilj, ali i isto tako i provedba potrebnih reformi.

"Rumunjska planira da bude priznata kao europska pravna država", rekao je Diaconescu.

Rumunjska, koja je prošlog tjedna ušla u NATO, ispala je iz sadašnjeg kruga proširenja 1. svibnja ove godine. Njoj i Bugarskoj rečeno je da mogu ući 2007. ako ispune stroge standarde EU-a na području vladavine zakona, manjinskih prava i tržišnog gospodarstva.

Kao prvi korak u pravosudnoj reformi, Diaconescu kaže da je potrebno "prepoznati da problem postoji". "Prije 1990. godine nismo imali neovisno sudstvo, imali smo samo državni mehanizam, a to bilo prije samo 14 godina", rekao je.

Diaconescu ističe da je na početku potrebnu učvrstiti vjeru Rumunja u pravosudni sustav i u tu svrhu predlaže promjene u tri koraka.

Prvi je paket zakona, koji sada razmatraju u Vijeću Europe i EU-u i koji bi parlament trebao izglasati u lipnju. Taj bi paket trebao osigurati neovisnost sudstva i nametnuti europske norme, a predviđa se i osnivanje posebnih sudova za trgovačko pravo, te zakoni o mladima i o patentima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi stup reformi obuhvaća novi kazneni zakon, u skladu sa standardima EU-a, koji po prvi put dopušta tvrtkama status pravne osobe i daje uporište za zakon o intelektualnom vlasništvu.

"S tim smo u prošlosti imali mnogo problema", kaže Diaconescu.

I kao treća mjera predviđa se uvođenje vremenskog ograničenja u kojima će sudovi morati donijeti odluke. "Taj će rok morati biti kraći od godinu dana", ističe ministar.

Borba protiv korupcije vodit će se na nekoliko razina.

Državni tužitelji dobit će više novca, osoblja i intenzivnu edukaciju za taj posao. Bit će imenovani posebni protukorupcijski tužitelji te uspostavljene posebne telefonske linije za anonimne dojave slučajeva korupcije.

Antikorupcijska politika, osim lova na "krupne ribe", mora ići za tim i da se promjeni način razmišljanja običnih ljudi, kaže ministar.

(Hina) xsv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara