Rupel: Slovenija će u Veneciji osuditi "unilateralizam"

NA SKORAŠNJOJ konferenciji o održivom ribarenju u Sredozemlju koje se u organizaciji Europske komisije održava u Veneciji potkraj studenoga Slovenija će osuditi unilateralne poteze, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"U našem je interesu da Hrvatska prihvati europske standarde na svim područjima i u tome ćemo je podupirati. No, za rješavanje problematike u odnosima s Hrvatskom bit će potrebno mnogo vremena i tolerancije", izjavio je Rupel govoreći o slovenskoj vanjskoj politici na forumu o budućnosti Slovenije koji je otpočeo pod predsjedanjem slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka.

Po riječima slovenskog ministra vanjskih poslova, Slovenija će se na skorašnjoj venecijanskoj konferenciji o Sredozemlju zalagati za "načelo dogovaranja i za osudu unilateralizma".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tom je Rupel rekao da je nedavni potez hrvatske vlade s proglašenjem zaštićenog pojasa u Jadranu nije bio pojedinačni eksces, nego da je riječ o "konstanti" u odnosima dviju država.

Rupel se u svom prilogu na konferenciji zauzeo za vanjsku politiku koja će uključiti više državničkih iskustava i "državotvornosti" nego je do sada bio slučaj, te za određivanje vanjskopolitičkih prioriteta kroz ekonomske interese, a naglasio je i važnost aktivnog djelovanja na Balkanu.

"Na regionalnoj su razini za nas najvažniji odnosi s Italijom, zbog Sredozemlja, ali i sa srednjom Europom i s jugoistočnom Europom. U sklopu zajedničke vanjske politike EU-a vjerojatno će nam biti dane zadaće s problemima zapadnog Balkana. Moramo imati sigurne informacije u pogledu Kosova. Regionalnu sigurnost nije moguće postići bez uvažavanja globalnih sila izvan Europe, to jest SAD-a, Rusije, Kine i Indije", ocijenio je Rupel.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara