RUSIJA I KINA O ODLUCI IAEA O SJEVERNOJ KOREJI

Kina je u četvrtak izvijestila kako ne želi da UNovo Vijeće sigurnosti intervenira u nuklearnoj krizi u Sjevernoj Koreji, iskazujući zabrinutost zbog mogućih sankcija, a službeno stajalište Rusije je da je odluka IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) da se o problemu raspravlja u UNovu Vijeću sigurnosti ´preuranjena i kontraproduktivna´.

IAEA je u srijedu izvijestila kako Sjeverna Koreja krši pravila o nuklearnoj sigurnosti, a članovi izvaršnog tijela Agencije usvojili su rezoluciju prema kojoj bi o tom pitanju trebalo raspravljati pred UN-ovim Vijećem sigurnosti.

Iako je Kina poduprla odluku IAEA, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Qiyue u četvrtak je objasnila da je po mišljenju Pekinga smisao te odluke promicati diplomatsko rješenje krize a ne da Vijeće sigurnosti sankcijama prisili Sjevernu Koreju na poslušnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija, koja se uz Kubu suzdržala od glasovanja, smatra da bi takva odluka mogla zakomplicirati krizu koja je nastala protjerivanjem inspektora IAEA.

´Rusija smatra da je raspravljanje o ovom pitanju u UN-ovu Vijeću sigurnosti u ovome trenutku prerano, kontraproduktivno i ne doprinosi konstruktivnom i povjerljivom dijalogu između dviju strana´, kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Kineska glasnogovornica je kazala kako Kinezi ´smatraju da se ovo pitanje ne bi smjelo dalje komplicirati. ´U ovome trenutku smatramo da Vijeće sigurnosti ne bi trebalo biti umiješano u rješenje ovoga problema´, kazala je Zhang. Službeno kinesko stajalište je da se problem, koji je nastao u listopadu prošle godine kada su Sjedinjene Države izjavile da Sjeverna Koreja dopušta daljnji razvoj tajnog nuklearnog programa, može riješiti samo izravnim razgovorom Pjongjanga i Washingtona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara