Sabor: O zaključcima o Sunčanom Hvaru, ipak, na idućoj sjednici

HRVATSKI sabor danas ipak neće glasovati o zaključcima proizišlim iz dvodnevne rasprave vezane za privatizaciju Sunačanog Hvara jer je ostao bez kvoruma.

Cijelo prijepodne klubovi su usuglašavali nekoliko ponuđenih zaključaka, no popodne je predsjedavajući Ivica Kostović izvijestio da u Sabornici nema dovoljno zastupnika, što znači da se o zaključcima ne može glasovati danas, nego tek na idućoj sjednici.

Točan datum novog saborskog zasjedanja nije poznat, no neslužbene informacije kažu da će stanka trajati dva, pa i tri tjedna.

Nakon današnjeg sastanka koordinacije svih saborskih klubova zastupnika doznaje se da zaključci nisu potpuno usuglašeni jer su im se u nekim dijelovima protivili zastupnici IDS-a i Libre.

Od sedam ponuđenih, Libra nije podržala zaključak po kojem bi Sabor podržao vladinu odluku da se poništi prodaja Sunčanog Hvara.

IDS se usprotivio HSS-ovu zaključku kojim se od Vlade traži da razmotri istupe ministrice turizma koja je, protivno vladinom mišljenju, ustrajala na izjavi o ispravnosti odluke da se Sunčani Hvar proda slovenskim Termama.

Ministrica Pave Župan-Rusković i danas je ustrajala na ocjeni da je ponuda Termi bila bolja od Kompasove.

Ponuda Termi za mene je jedina, jer su Terme iz te branše i imaju dobre reference, rekla je ministrica novinarima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana za HSS-ove zahtjeve da ju se smjeni, uzvratila je - neka čine što god imaju pravo.

Prvi put u povijesti Sabora dogodilo se da vladin predstavnik nije branio vladine odluke, primijetila je Ljubica Lalić (HSS).

Pred novinarima je istaknula da je ministrica bila dužna braniti odluku Vlade, te ocijenila da je načinom na koji je istupila Pave Župan Rusković dovela u pitanje sposobnost Vlada da vodi Hrvatsku. Postavlja se pitanje koliko su ministri spremni braniti vladine poteze, rekla je Lalić poručujući da zbog Sunčanog Hvara neće biti novog spora na relaciji SDP-HSS.

Po neslužbenim informacijama s koordinacijskog sastanka, klubovi zastupnika su se usuglasili da Državna revizija ispita zakonitost privatizacije Sunčanog Hvara i u roku od 30 dana izvijesti Sabor zatim da Revizija i Nadzorni odbor HFP-a izvjesite nadležna državna tijela o eventualnim prekršajima u procesu privatizacije.

Suglasje je postignuto i oko prijedloga po kojemu bi se Vladu zadužilo da do iduće saborske sjednice predloži Saboru koncept upravljanja i privatizacije u turizmu, te da u roku od 30 dana predloži Saboru izmjene zakona o privatizaciji i o HFP-u.

Većina klubova nije se priklonila Librinom zaključku po kojemu bi Vlada imala obvezu do 1. lipnja izvijestiti Sabor o postupku i rezultatima privatizacije od 1. svibnja 1991. do 1. svibnja 2003.

O spomenutim zaključcima konačnu će riječ, ipak, dati Sabor na, kako se očekuje, početku iduće, 32. sjednice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara