SAD navele pet zemalja koje ne surađuju u borbi protiv terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE navele su u utorak Iran, Kubu, Libiju, Siriju i Sjevernu Koreju kao zemlje koje ne surađuju u cijelosti sa SAD u borbi protiv terorizma.

State Department je priopćio da je američki državni tajnik Colin Powell u godišnjem izvješću potvrdio Kongresu da tih pet temalja ne surađuju u potpunosti sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma, što za posljedicu ima zabranu izvoza američkog oružja u te zemlje.

Powell je s popisa uklonio Sudan i istodobno ukazao da bi i Libija uskoro mogla biti izbrisana nakon što je poboljšala odnose sa SAD, odričući se oružja masovnog uništavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je rekao novinarima kako je uklanjanje Sudana s popisa odraz napretka u borbi Kartuma protiv terorizma, ali da će Washington i dalje vršiti pritisak da Sudan izmijeni ponašanje u Darfuru. U toj zapadnoj regiji provladina arapska milicija koristi nasilje protiv crnačkog stanovništva, čime je prema navodima Ujedinjenih naroda stvorila trenutačno najgoru humanitarnu situaciju u svijetu.

Boucher je u priopćenju rekao kako je Libija poduzela značajne korake u odbacivanju svoje prijašnje potpore terorizmu, a da na popisu onih koji ne surađuju ostaje dok se ne dovrši proces razmatranja ukupnog odnosa prema terorizmu. Nakon toga će se State Department ponovno konzultirati s Kongresom, rekao je Boucher.

Libija i Sudan su, međutim, i dalje na drugom američkom popisu državnih pokrovitelja terorizma koji također nosi zabranu izvoza oružja i omogućuje i druge sankcije, rekao je Boucher.

On je kazao kako je Sudan na tom popisu dijelom zato što su terorističke skupine Hamas i Islamski džihad i dalje nazočne u Kartumu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara