SAD vidi napredak, Sjeverna Koreja "neprijateljstvo" na pregovorima u Pekingu

IZVJEŠĆA o šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, koji su nastavljeni u petak u Pekingu, proturječna su: Washington tvrdi da su rezultati pozitivni, a Sjeverna Koreja optužuje SAD za onemogućavanje napretka "neprijateljskom politikom".

Treći krug razgovora u petak ujutro trajao je manje od sata i pol, a razgovaralo se o prijedlogu Sjeverne Koreje da zamrzne svoj nuklearni program, te o prijedlogu Južne Koreje, Kine i Rusije o tome da joj u zamjenu za odustajanje od razvoja nuklearnog oružja isporuče pomoć u energiji.

Sudionici su dosadašnje pregovore opisivali kao korisne, a atmosferu pozitivnom. No u četvrtak navečer Sjeverna se Koreja vratila poznatim optužbama protiv "neprijateljske politike" Sjedinjenih Država, što joj je glavni argument u obranu nuklearnog programa.

Američki državni tajnik Colin Powell pozitivno je ocijenio pregovore na kojima još sudjeluju i Južna Koreja, Kina, Japan i Rusija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rezultati prvih dvaju dana pozitivni su", rekao je Powell pred senatskim odborom za proračun u Washingtonu. "Ti sastanci obećavaju i nadamo se da ćemo se kretati u pravom smjeru", rekao je.

Diplomatski izvori kažu da Sjeverna Koreja tvrdi i kako nema program obogaćivanja urana za proizvodnju oružja, za što je Sjedinjene Države optužuju.

Zamjenici glavnih pregovarača nastavit će rad u petak popodne, objavio je jedan japanski dužnosnik.

(Hina) xvm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara