Sadam Husein se neće sastati s Blixom

Sadam Husein se neće sastati s Blixom

IRAČKI predsjednik Sadam Husein se ne namjerava sastati s UN-ovim šefovima inspektora za oružje Hansom Blixom i Mohamedom El-Baradeiom prilikom njihovog posjeta Bagdadu 8. veljače, naveo je službeni glasnogovornik.

´Nikakav susret s Hansom Blixom, izvršnim direktorom UN-ovog Povjerenstva za kontrolu, provjeru i inspekcije (UNMOVIC) i Mohamedom ElBaradeiom, direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), tijekom njihovog posjeta Bagdadu 8. veljače, nije predviđen u rasporedu predsjednika Sadama Huseina´, izjavio je glasnogovornik, na kojeg se poziva službena agencija Ina.

Iračke dužnosnike koji će se sastati s Blixom i ElBaradeiom ´je opunomoćio predsjednik i politička uprava´.

Blix je izjavio u petak da je ´svakako spreman´ na susret s iračkim predsjednikom, od kojeg će tražiti aktivniju suradnju s inspektorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje postavljeno u subotu o održavanju takvog susreta zamjenik iračkog premijera Tarek Aziz je izjavio ´ne mislim da do toga doći´.

Benn: Sadam "optimist" u pogledu mogućnosti izbjegavanja rata

BIVŠI zastupnik i britanski laburistički ministar Tony Benn rekao je u nedjelju u Bagdadu da ga je primio irački predsjednik Sadam Husein koji je ´optimističan´ u pogledu mogućnosti izbjegavanja rata.

Benn, istaknuti predstavnik britanske ljevice, izjavio je da je razgovarao s iračkim čelnikom ´o mogućnostima pronalaženja alternative za rat´.

´Smatram da je moguće zaustaviti kretanje prema ratu. To je moje uvjerenje, ne vjerujem u neizbježnost rata, ali mislim da treba učiniti više´ za njegovo sprečavanje, nastavio je Benn koji je dao naslutiti da će objaviti polusati intervju s iračkim predsjednikom, ali nije precizirao kada će ni u kojem mediju razgovor biti objavljen.

Benn nije želio otkriti odgovore iračkog predsjednika i potvrdio je da su se njegova pitanja odnosila na oružje za masovno uništenje, postojanje veza između Iraka i mreže al-Qaida, te moguće probleme tijekom misije inspektora za oružje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara