Sanader: Hrvatska razumije i podupire politiku SAD-a

Sanader: Hrvatska razumije i podupire politiku SAD-a
HRVATSKA želi biti dio antiterorističke koalicije i razumije i podupire američku antiterorističku politiku, izjavio jeu Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Hrvatska je prošla teško vrijeme i bila žrtva terorizma i ima razumijevanja za sva ta pitanja, rekao je Sanader. Uz premijera sastanku su nazočili hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević.

Podsjetivši da je dao još kao vođa oporbe dao punu potporu politici SAD kad je riječ o preventivnom djelovanju zbog mogućih terorističkih napada, Sanader je kazao da je to učinio jer je Hrvatska "1991. prošla teški križni put i jer tada međunarodna zajednica nije intervenirala kako bi spriječila Miloševićevu agresivnu politiku".

Da je međunarodna zajednica vojno intervenirala 91. i spriječila Miloševića, rekao je Sanader, izbjegla bi se četiri rata, više stotina tisuća života bi se spasilo i više stotina američkih milijardi dolara bi se uštedjelo.

Rumsfeld je kazao da je došao u Hrvatsku osobno zahvaliti za potporu u globalnom antiterorističkom ratu.

Prema riječima hrvatskog premijera, s američkim je ministrom razgovarao i o sudjelovanju Hrvatske u mirovnim operacijama.

Sanader je podsjetio da Hrvatska sudjeluje u sedam mirovnih operacija od kojih je jedna ISAF u Afganistanu.

"Razmatrali smo mogućnost da se u okviru te misije poveća pomoćni broj ljudi koji sudjeluju u obnovi", rekao je Sanader dodavši da je tu ideju iznio Rumsfeld i da će se ona ozbiljno razmotriti.

Na pitanje novinara je li bilo govora o slanju hrvatskih vojnika u Irak, Sanader je odgovorio da se ta ideja razmatra.

"Želimo biti dio antiterorističke koalicije i to je pitanje koje ostaje otvoreno za razmatranje", rekao je Sanader dodavši da će, kada se donese odluka, koncentracija biti usmjerena na humanitarni aspekt, odnosno slanje liječničke pomoći.

Hrvatska ima razumijevanje i za američko stajalište o Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), izjavio je Sanader.

"Činjenica je da se Sjedinjene Države često pozivaju da pomognu. Zato ih treba razumijeti ukoliko žele zaštititi svoje vojnike", rekao je Sanader.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države su i same jasno rekle da, ukoliko netko učini nešto što se protivi ratnim konvencijama, treba mu se suditi, ali u Americi", dodao je.

Osim ICC-a tema današnjeg razgovora bila je i hrvatska ambicija da postane članica NATO-a, rekao je hrvatski premijer.

"Izvijestio sam američkog ministra o našoj ambiciji da Hrvatska što prije, kada za to budemo spremni, postane punopravna članica NATO-a", rekao je Sanader.

"Siguran sam da bi ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u NATO ne samo odgovorio na ono što želi veliki dio hrvatskih građana i oko čega postoji konsenzus svih političkih stranaka, nego bi to bio jasan signal svim zemljama u susjedstvu da se može ostvariti napredak i da se može postati član jedne tako važne asocijacije kao što je NATO", kazao je hrvatski premijer.

Hrvatska bi tako mogla biti primjer i drugim zemljama u regiji, dodao je.

Američki je ministar izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja Hrvatske u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir i u MAP-u "Radujem se danu kada će Hrvatska postati članica NATO-a", rekao je Rumsfeld.

Kako je istaknuo, impresioniran je napretkom koji je Hrvatska postigla u ispunjenju kriterija za članstvo u NATO-u, a posebno na području obrane.

Postavljeno je i pitanje povlačenja NATO-a iz BiH i kakvo je stajalište Hrvatske o tome.

Želimo da EU postane zrelija i može sama rješavati svoja pitanja. Ta je odluka donesena i vidjet ćemo što će donijeti vrijeme, odgovorio je Sanader.

Rumsfeld je, međutim, kazao da nakon povlačenja NATO-a do kraja ove godine u BiH, EU preuzima ulogu, s manje vojske i više policije. NATO će zadržati stožere u BiH zbog pomoći u reformi vojske i rješavanja pitanja ratnih zločina, dodao je Rumsfeld.

Povlačenje iz BiH znači da je NATO uspio, istaknuo je na kraju Rumsfeld.

Nakon sastanka sa Sanaderom Rumsfeld je završio posjet Hrvatskoj. Rumsfelda je u nedjelju primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara