Sarajevo: "Avaz" mora platiti odštetu čelniku SDP-a bih zbog klevete

ŽUPANIJSKI sud u Sarajevu odlučio je u četvrtak da novinska kuća "Avaz" mora platiti odštetu od 10 tisuća konvertibilnih maraka (pet tisuća eura) predsjedniku Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatku Lagumdžiji zbog klevetničkih napisa objavljenih u "Dnevnom avazu".
Tužbu za klevetu Lagumdžija je sudu podnio u srpnju 2002. godine kada je "Dnevni avaz" objavio nekoliko tekstova u kojima je Lagumdžiju kao tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH optužio za nepotizam i korupciju u svezi s provedbom projekta izdavanja novih osobnih dokumenata za građane.

"Avaz" je tvrdio kako je Lagumdžija taj višemilijunski posao povjerio Mirku Škrbiću kao direktoru Direkcije CIPS-a zbog navodnih kumovskih veza.

U postupku vođenom najprije pred općinskim, a zatim i županijskim sudom Lagumdžija je dokazao kako je "Avaz" ovakve optužbe objavljivao bez ikakvih dokaza što je ocijenjeno kao kleveta.

Uz odštetu "Avaz" mora platiti i zatezne kamate, kao i dodatnih 2.332 KM na ime sudskih troškova, te o vlastitom trošku objaviti sudsku presudu u "Dnevnom avazu".

Županijski je sud ranije donio odluku kojom se "Avazu" zabranjuje dalje objavljivanje nedokazanih objeda na račun lidera SDP-a BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reagirajući na presudu Županijskog suda, urednički kolegij "Dnevnog avaza" u petak je pismenim priopćenjem ocijenio kako je rječ o "neprimjerenom udaru na slobodu medija i pokušaju ponovnog uvođenja verbalnog delikta".

Sudske vlasti u BiH prije toga "Avaz" je optužio za "pokušaj nametanja cenzure slobodnim medijima".

Uz "Avaz" je odmah stala Stranka demokratske akcije (SDA) koja je također osudila postupke Županijskog suda u Sarajevu.

Iz te su se stranke potužili kako su njihovi dužnosnici izvrgnuti brojnim napadima u medijima koje, za razliku od Lagumdžijinog slučaja, nitko ne sankcionira.

(Hina) xrm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara