SARAJEVSKA IZVIJEŠĆA SKY NEWS-A DOKAZI PROTIV MILOŠEVIĆA

Na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću tužitelji su u utorak prikazali nekoliko izvješća o granatiranju Sarajeva koja je svjedok Aernhout van Lynden 1992. godine iz grada poslao za britansku TVmrežu Sky News.

Na snimkama iz lipnja 1992. vidjela se topnička vatra sa srpskih položaja oko grada usmjerena na zgrade UNIS-a, Skupštine BiH i vojarnu Maršal Tito iz koje se prethodno povukla JNA. Prikazan je i prilog o ranjenima i žrtvama u koševskoj bolnici.

Van Lynden je u sudnici potvrdio da tada nije bilo nikakve paljbe iz grada na srpske položaje.

Među snimcima je prikazan i Van Lyndenov intervju iz rujna '92. sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba generalom Ratkom Mladićem na topničkom položaju iznad grada.

Mladić u njemu izjavljuje da se Srbi "moraju boriti dok postoje" i da ga ne brinu optužbe za ratne zločine, zato što u njima "nije sudjelovao, već je samo branio svoj narod". Svjedok je potvrdio da je u to vrijeme vatra na Sarajevo otvarana s položaja istočno od grada na kojem je razgovarao s Mladićem.

Van Lynden je rekao da je više puta razgovarao s predsjednikom RS Radovanom Karadžićem koji mu je u rujnu 1992. rekao da "cijelo Sarajevo pripada Srbima" i da Srbi više ne mogu živjeti zajedno s Bošnjacima i Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na moje zaprepaštenje, tri godine nakon pada Berlinskog zida, Karadžić je govorio da treba podići zid kroz Sarajevo", dodao je.

Karadžić mu je također rekao da se sastaje s Miloševićem, tada predsjednikom Srbije, a svjedok je iz više drugih izvora čuo da to čini i general Mladić.

Svjedok je ispričao i kako je u srpnju 1991., tijekom rata u Hrvatskoj, intervjuirao Miloševića.

"Kada su kamere isključene, Milošević je rekao kako moramo shvatiti da se protiv Srba vodi zavjera Vatikana, 'četvrtog njemačkog Reicha' i muslimanskih fundamentalista, na čelu sa šefom njemačke diplomacije Hansom Dietrichom Genscherom", rekao je Van Lynden.

Svjedok je tada u neformalnom razgovoru s Miloševićem, stekao dojam kako je "njegova namjera da se rat prenese u BiH i na Kosovo, kada se u Hrvatskoj okonča kako Srbi žele".

"Pitao sam ga, tijekom intervjua, kako to da za Srbe u Hrvatskoj traži prava koja uskraćuje Albancima na Kosovu, a on je ljutito odgovorio da je Kosovo srpsko, da će tako ostati i da te dvije stvari nemaju nikakve veze", opisao je ratni dopisnik Sky Newsa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara