Sarajevu nije stigao službeni zahtjev SAD-a za prelete

PREDSJEDNIŠTVO BiH nije dobilo nikakav službeni zahtjev Sjedinjenih Država za prelet zrakoplova iznad BiH ili za uporabu zračnih luka na području BiH u slučaju vojne intervencije na Irak, objavila je u ponedjeljak Služba za informiranje bosansko-hercegovačkog predsjedništva.

Ako Sjedinjene Države upute takav zahtjev, tijela vlasti u BiH će ga razmotriti i zauzeti stajalište, rekli su u ponedjeljak u Službi za informiranje Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Planirano je da se u slučaju udara na Irak za potrebe američke vojske koriste zračne luke u Tuzli i Sarajevu, rekli su međunarodni dužnosnici angažirani u BiH, koji su željeli ostati anonimni.

Oni su dodali da je u SFOR-ovoj bazi u Tuzli stacionirano oko 2.000 američkih vojnika pa bi se u kratkom roku mogao preuzeti sigurnosni nadzor nad tuzlanskom zračnom lukom. Postoji mogućnost da Amerikanci niti ne zatraže od bosanskohercegovačkih tijela vlasti posebno odobrenje za korištenje tuzlanske i sarajevske zračne luke, jer je BiH, zajedno s Hrvatskom i Mađarskom već uzeta u obzir kao logističko područje za Bliski istok, rekli su ti dužnosnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara