savez izviđača protiv prodaje otoka mladosti

Savez izviđača Hrvatske organizirao je od danas do ponedjeljka potpisivanje peticije protiv prodaje većinskog udjela u šibenskom poduzeću "Otok mladosti", u 20 gradova u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Osijeka.

Izviđači tom akcijom žele postići da se hrvatska javnost usprotivi prodaji Otoka mladosti i da se omogući djeci i mladima, stoji u priopćenju.

U ožujku 1973. potpisan je ugovor o korištenju otoka Obonjana, u blizini Šibenika, kao rekreacijskog centra za organizirano logorovanje djece i mladeži na neodređeno vrijeme i bez naknade.

Ugovor su potpisali Savez izviđača i tadašnja Skupština općine Šibenik. Od tada do 1990., kako tvrde u Savezu izviđača, trajala je intenzivna gradnja objekta i infrastrukture na tom otoku, u kojoj su isključivo sudjelovala djeca i mladi, u organizadiji Saveza izviđača. Tadašnja Općina Šibenik navodno nije u sve to uložila ni kune.

Prema odluci Poglavarstva grada Šibenika, od 12. lipnja ove godine, prodaje se poslovni udio u Trgovačkom društvu Otok mladosti, koji se odnosi na objekte i infrastrukturu, koje je, kako tvrde u priopćenju, sagradio Savez izviđača Hrvatske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spor između Saveza izviđača Hrvatske i Grada Šibenika traje već desetak godina, otkako je Skupština općine Šibenik donijela odluku o formiranju Javnoga poduzeća Otok mladosti u stopostotnom vlasništvu Općine Šibenik, te je to trgovačko društvo registrirano kao Društvo čiji temeljni kapital čine objekti koje je sagradio Savez izviđača Hrvatske. Iako je tada bilo odlučeno da će se odnosi sa Savezom izviđača Hrvatske regulirati posebnim ugovorom, to nikad nije učinjeno.

Državno odvjetništvo je 2000. a Savez izviđača Hrvatske 2002. podnijelo tužbu protiv Grada Šibenika, radi neovlaštene uknjižbe na imovinu koja se nalazi na otoku Obonjanu, a Općinski sud u Šibeniku donio je pravomočnu presudu u korist Grada Šibenika.

Savez izviđača Hrvatske se s tim nije pomirio i traži vraćanje Otoka mladosti u funkciju izviđačkoga pokreta i rekreacije mladeži.

U priopćenju koje su uputili medijima u povodu potpisivanja peticije, navode da je do 1991. u gradnji objekata infrastrukture na otoku Obonjanu sudjelovalo više od 7000 mladih, a da je na tom otoku ljetovalo više od 110.000 djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara