SCG: Ili dobrovoljna predaja generala ili izručenje nakon izbora

AKO SE četvorica vojnih i policijskih generala, haaških optuženika ne predaju dobrovoljno, bit će uhićeni i izručeni nakon predsjedničkih izbora 13. lipnja, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" od srijede, pozivajući se na izvor u Vladi Srbije.

Vlada Srbije je, tvrdi taj list, već ostvarila neposredne kontakte s generalima u namjeri da ih uvjeri u neophodnost dobrovoljne predaje, ali oni na to ne pristaju.

Haaški sud objavio je krajem prošle godine optužnice, zbog ratnih zločina na Kosovu 1999. godine, protiv generala Vojske Srbije i Crne Gore Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, te policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optuženi generali Pavković i Lazarević "Blicu" od srijede ponovili su da se nemaju namjeru dobrovoljno predati Haaškom sudu. Pavković je izjavio: "Samo neka oni pričaju svoju priču", dok je Lazarević kazao: "Neka nas hapse, neka nas jure, neka država to rješava. Ja sam samo branio svoju zemlju".

Sreten Lukić, nedavno smijenjen s funkcije načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, dosad nije davao izjave o mogućem dobrovoljnom odlasku u Den Haag, a general Vlastimir Đorđević je, još prije nego što je otpečaćena haaška optužnica protiv njega, napustio zemlju i nema službenih podataka o tome gdje se sada nalazi, tek se nagađa da bi mogao biti u Rusiji.

Razgovore s generalima optuženima u Den Haagu o njihovoj dobrovoljnoj predaji u utorak je najavio i novi ministar obrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara