Schroeder: Njemačko "ne" ratu u Iraku bilo je ispravno

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder izjavio je u petak, na svečanosti povodom godišnjice ujedinjenja Njemačke, da je Berlin donio ispravnu odluku kada je rekao "ne" američkom ratu protiv Iraka i tako odrazio želju svoje zemlje za mirom.

U svom govoru povodom 13. obljetnice ujedinjenja u Magdeburgu, prijestolnici države Saske-Anhalt, Schroeder je nekoliko puta upotrijebio emocionalno nabijeni izraz "sila" (Macht) izjavivši da je Njemačka najjača europska "ekonomska sila" i "građanska sila" koja sada izvozi politiku mira širom svijeta.

"Kao najveća ekonomska sila u Europskoj uniji mi nosimo posebnu odgovornost za rast i napredak u Europi", rekao je Schroeder.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schroeder, koji je nedavno izgladio spor s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom oko čvrstih proturatnih stajališta Berlina u svezi s Irakom, izjavio je da Nijemci imaju razloga biti ponosni na svoju novu samouvjerenost.

"Kada smo bili uvjereni da navodna prijetnja (u Iraku) ne opravdava opasnosti i posljedice rata, imali smo hrabrosti reći ne".

"Njemačka mirovna politika je politika za Europu i šire", kazao je. "Mislim da možemo biti ponosni na način na koji je Njemačka prihvatila rastuće međunarodne odgovornosti posljednjih godina...Bez ikakvog hura patriotizma", dodao je Schroeder.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara