SDP-ov Grbin prijavio HDZ-ovog ministra Butkovića Povjerenstvu za sukob interesa

SDP-ov Grbin prijavio HDZ-ovog ministra Butkovića Povjerenstvu za sukob interesa

Foto: FAH

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin Indexu je potvrdio da je HDZ-ovog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a objasnio je i zašto.

Butković na svoju ruku smijenio uprave?

"Ministar Butković je u ponedjeljak i utorak kao član skupština trgovačkih društava Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i drugih donio odliku o razrješenju stare i izboru nove uprave. Člankom 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisano je da skupštine takvu odluku mogu donijeti isključivo na prijedlog Vlade. Prijedloga Vlade nije bilo jer imamo situaciju kakvu imamo. Radili su protiv zakona i iza leđa svojih partnera", rekao je Grbin za Index.

Od povjerenstva za sukob interesa ne očekuje ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam svoju dužnost izvršio, na povjerenstvu je da uzme u obzir sve činjenice i da u skladu s time donese odluku, a na ministru je da razmisli zato što je Zakonom o trgovačkim društvima propisano da je odluka o izboru uprave koja je donijeta protiv zakona kao što je ova, ništetna i upitna je svaka radnja koju će nova uprava poduzeti", jasan je Grbin.

Promjene u HAC-u, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama...

Inače, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je u ponedjeljak da je u tvrtkama koje su u nadležnosti tog ministarstva, kojima je jedini osnivač država, započelo postupke opoziva članova uprava i nadzornih odbora kojima je istekao ili istječe mandat, kao i imenovanja novih s mandatom do imenovanja novih uprava sukladno novim Vladinim propisima.

"Imenovanje novih članova uprave i nadzornih odbora do provođenja propisanih postupaka za imenovanje članova uprave i nadzornih odbora, izvršeno je radi kontinuiranog i nesmetanog rada trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku te s novoimenovanima nisu sklopljeni menadžerski ugovori", poručili su iz Ministarstva, ne navodeći u priopćenju ni o kojim je tvrtkama riječ.

Neslužbeno se doznaje kako bi prva imenovanja bila u tvrtkama iz cestarskog sektora, a potom bi uslijedile tvrtke iz željezničkog sektora itd. Prema nekim neslužbenim informacijama iz cestarskog sektora, promjene se očekuju na čelu Hrvatskih autocesta (HAC) i HAC ONC-a, pa bi mjesto predsjednika Uprave HAC-a, umjesto Davora Mihovilića, preuzeo dosadašnji predsjednik Uprave HAC ONC-a Josip Draženović, dok bi na čelo HAC ONC-a došao dosadašnji član Uprave te tvrtke Boris Huzjan.

Također se doznaje da je za člana Uprave Hrvatskih cesta (HC), koji kao jedini član zastupa društvo pojedinačno i samostalno, imenovan dosadašnji direktor sektora održavanja i sigurnosti u toj tvrtki Josip Škorić, koji će zamijeniti Nenada Maljkovića.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara