Senat Sveučilišta u Zagrebu: Odluku o nepovećanju školarina treba povući

SENAT Sveučilišta u Zagrebu smatra da odluku Vlade o nepovećanju studentskih školarina iz rujna ove godine treba povući jer je pravno neutemeljena, neetična i kao ponuđeno rješenje neprimjerena.

S tim zaključkom jučerašnje sjednice Senata - prve u novoj akademskoj 2003./2004. godini, novinare su danas upoznali rektorica Helena Jasna Mencer i prorektor za znanost i razvoj Aleksa Bjeliš.

Naime, 11. rujna nakon zatvorene sjednice Vlade premijer Ivica Račan i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego objavili su da se studentske školarine neće povećati te da će se studentima koji su platili školarinu vratiti razlika. Time je zapravo ukinuta odluka ministra znanosti i tehnologije iz svibnja ove godine o dopuštenomu povećanju školarina za studij za osobne potrebe u akademskoj godini 2003./2004.

Po riječima rektorice Mencer, Senat je do tih zaključaka došao nakon duge i burne rasprave pune kontradikcija što je, smatra, i nemoralno jer su prilike na pojedinim fakultetima i akademijama Sveučilišta doista vrlo različite.

Kako je objasnila rektorica Mencer, Senat je zaključio da je odluka Vlade pravno neutemeljena jer retroaktivno zadire u ugovorne odnose studenata i fakulteta, koji su nastali na temelju pravovaljane odluke ministra znanosti o povećanju studentskih školarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senat smatra da je odluka i neetična jer mijenja uvjete upisa redovitih studenata za osobne potrebe i izvanrednih studenata koji su, zbog iznosa školarina koje nisu mogli platiti, izabrali neko drugo visoko učilište ili odustali od upisa. Rektorica je dodala da bi ti studenti, ako na snazi ostane odluka Vlade, zbog toga mogli i tužiti visoka učilišta.

Što se pak tiče zaključka Senata da je rješenje koje je ponudila Vlada neprimjereno, rektorica je rekla da se temelji na stajalištu da ne nudi provediva rješenja jer uopće ne vodi računa o najavama premijera Račana da će se razlike u školarini nadoknaditi iz proračunskih sredstava.

Zbog svega toga, istaknula je Mencer, Senat smatra da odluku Vlade treba povući te pronaći rješenje kojim će se u javnosti sanirati nepotrebno stvorena napetost između studenata i Sveučilišta.

Senat Sveučilišta u Zagrebu tako će, zaključila je rektorica, predložiti Vladi da pronađe način na koji će izravno upotrijebiti obećana sredstva za poboljšanje uvjeta studiranja i ukupnoga studentskog standarda.

Rektorica je izrazila zadovoljstvo takvim zaključcima Senata, ali je upozorila da je za sada moguće pronaći samo, kako je rekla, "najmanje loša rješenja".

Jer, ocijenili su rektorica Mencer i prorektor Bjeliš, nužno je potrebno kvalitetno riješiti cijeli sustav upisa i školarina koji je sada potpuno neadekvatan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara