SFOR imao pouzdane informacije da je Karadžić na Palama

STABILIZACIJSKE snage imale su "vrlo pouzdane informacije" da je bivši vođa bosanskih Srba u noći između srijede i četvrtka bio na Palama, zbog čega je i poduzeta akcija u kojoj je pretražena kuća lokalnog pravoslavnog svećenika, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan.

"Dobili smo vrlo pouzdane informacije da je osoba osumnjičena za ratne zločine bila na Palama i u tom objektu", kazao je Sullivan novinarima potvrdivši kako je u pitanju Karadžić.

Iako Karadžić nije pronađen, Sullivan ističe kako je posljednja operacija SFOR-a ispunila svoj cilj jer su stabilizacijske snage sada "za korak bliže" bivšem vođi bosanskih Srba optuženim pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Glasnogovornik SFOR-a izrazio je žaljenje zbog činjenice da su tijekom akcije na Palama ozlijeđena dva civila - pravoslavni paroh Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar.

Po njegovim riječima, oni su zadobili ozljede u eksploziji koja se dogodila kada su pripadnici SFOR-a eksplozivom raznijeli ulazna vrata u svećenikovu kuću.

Sullivan je istodobno demantirao medijske tvrdnje kako je bilo i pucnjave te da su svećenik i njegov sin od toga i nastradali.

"Mogu potvrditi kako ni u jednom trenutku nije bilo pucnjave. Nitko nije otvarao vatru", kazao je Sullivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svećenik i njegov sin prevezeni su helikopterom SFOR-a u bolnicu u Tuzli, a Sullivan je objasnio kako je to učinjeno jer je taj bolnički objekt najbolji za zbrinjavanje vrste ozljeda kakvu su oni zadobili.

Iz Medicinskog centra u Tuzli tijekom dana objavljeno je kako su dvojica ozlijeđenih u teškom stanju te da je svećenik dva puta operiran zbog opasnih ozljeda glave.

Jeremija Starovlah prošlog je tjedna u intervjuu koji je dao jednom crnogorskom listu kazao kako je "dužnost svakog Srbina pomoći Karadžiću". Tu su izjavu prenijeli i sarajevski mediji a svećenik je potom demantirao kako je nešto slično izjavio tvrdeći pri tom kako je Karadžića posljednji put vidio 1997. godine.

Pravoslavna crkva i kuća kojom se koriste Starovlah i njegova obitelj temeljito su pretražene tijekom akcije SFOR-a izvedene na Palama u siječnju ove godine kada se također tragalo za Karadžićem.

Satnik Sullivan kazao je u četvrtak kako posljednja akcija na Palama "apsolutno nije imala veze" s pisanjem medija o Starovlahu.

Radio i TV Republike Srpske najavili su kako će tijekom dana Pale posjetiti najviši dužnosnici bosanskih Srba od kojih se očekuje da osude akciju SFOR-a.

Glasnogovornik stabilizacijskih snaga Sullivan istaknuo je međutim kako SFOR neće odustati od novih napora usmjerenih na privođenje osumnjičenih za ratne zločine podsjetivši pri tom kako međunarodna zajednica zapravo radi posao koji domaće vlasti ne žele obaviti.

"Ta operacija ne bi bila ni pokrenuta da mjesne vlasti primjereno obavljaju svoju zadaću suradnje s Haaškim tribunalom", kazao je Sullivan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara