Sindikat HEP-a: Presude u korist radnika

PREDSJEDNIK Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata (HES) Dubravko Čorak izvijestio je danas da je riječki Općinski sud u nekoliko sudskih parnica u kojima su radnici od Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) tražili isplatu naknada zbog raskinuta kolektivnog ugovora donio prve presude u korist radnika.

HES je u ime radnika uložio oko 5000 tužba jer je Uprava HEP-a jednostrano raskinula kolektivni ugovor potkraj 2001., nije poštovala radnička prava i nije isplatila naknade, kazao je Čorak na konferenciji za novinare u Rijeci.

Po njegovim riječima svakomu od ukupno 15.000 radnika HEP duguje 7328, a sa zateznim kamatama oko 8000 kuna, tako da HEP radnicima treba isplatiti ukupno oko 120 milijuna kuna.

Čorak je istaknuo da će se dug povećavati te da će odvjetnički i sudski troškovi i zatezne kamate vjerojatno biti veći od glavnice duga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je u korist radnika izdano oko 100 sudskih rješenja, kazao je Čorak, dodavši da će Sindikat uskoro podnijeti i tužbe za isplatu radničkih tražbina 2002. Dodao je da je Upravi HEP-a Sindikat ponudio ´mirno rješenje´ koje nije prihvaćeno te da ´sada samo Vlada može smanjiti nastalu štetu i narediti isplatu radnika´.

´Pravnici HEP-a ne zastupaju svoju tvrtku na sudovima jer je Uprava angažirala odvjetničku tvrtku, pa je upitno o kakvim je interesima riječ´, rekao je Čorak.

HES je udružen u Nazavisne hrvatske sindikate i sudjelovat će na svesindikalnom saboru 27. veljače, najavio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara