Sindikat Hrvatskih pošta najavio štrajk

NE POVISI li Uprava Hrvatskih pošta poštanskim radnicima plaće za sedam posto, a pismonošama i radnicima na šalterima za 15 posto, 12 tisuća članova Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija stupit će u drugoj polovici listopada u opći štrajk, rekao je danas u Šibeniku Jadranko Vehar, predsjednik Sindikata, navevši da je samo 40 posto zaposlenih u HPu uspjelo iskorititi godišnji odmor, što dovoljno govori o tešku položaju radnika.

Vehar je rekao da će se nakon prve današnje konferencije za novinare u Šibeniku održati još mnogo drugih kako bio hrvatsku javnost upozorili na teške uvjete rada i obespravljenost radnika.

Najavio je i da bi se štrajku u znak solidarsnoti mogli pridružiti i radnici Hrvatskih telekomunikacija, HT mobilea i Hrvatske lutrije koji su učlanjeni u taj sindikat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposleni u HP-u pokrenuli su protiv svojih poslodavaca više od 30 tisuća tužba zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i kršenja radnih prava. Opravdanost njihovih tužba potvrdila je inspekcija rada, ali tromo hrvatsko pravosuđe, kazao je Vehar, u protekle dvije godine nije izreklo nijednu kaznu poslovoditeljima HP-a. Dug HP-a radnicima popeo se na više od 350 milijuna kuna, a zbog sporosti pravosuđa povećava se svake godine za 50 milijuna kuna.

Vehar se osvrnuo i na teške uvjete rada u Poštanskom središtu u Šibeniku. "Moram, na žalost, reći da bolje uvjete života imaju koze u stajama nego šibenski pismonoše. Zgrada u kojoj se nalazi Poštansko središte doslovno je opasna za boravak ljudi. Ništa bolje nije ni stanje u šibenskim poštanskim uredima od kojih mnogi nemaju čak ni zahod. U sindikatu smo uvjereni da će Uprava HP-a ispuniti zahtjeve za povišenje plaća koje se nisu mijenjale od 1990. osim pojedinačno po rodbinskim vezama i kumstvu", tvrdi Vehar i dodaje: "Ostvari li se to, težište sindikalnog djelovanja usmjerit ćemo prema poboljšanju uvjeta rada te izradbi novoga kolektivnog ugovora."

Osim toga Republički sindikat radnika hrvatskih pošta i telekomunikacija odbacio je stajalište Uprave Hrvatskih pošta da je nužno onemogućiti City express. Sindikat smatra da se City express treba održati, ali da mora raditi po zakonu te da bi bilo korisno kad bi se u Hrvatskoj potpisao kolektivni ugovor poštanskih i kurirskih služba, kojim bi, među ostalim, bila utvrđena i minimalna cijena rada za takvu vrstu usluga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara