Sindikat: Suci i službenici vukovarskog suda nude zadnju nagodbu ministrici Škare-Ožbolt

Pedesetak sudaca i službenika Općinskog suda u Vukovaru ponudilo je putem opunomoćenika ministrici pravosuđa Vesni ŠkareOžbolt zadnju ponudu za sklapanje nagodbe u vezi prava na isplatu uvećanja plaće za 50 posto, što je propisano Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.

Sindikat ocjenjuje da je Općinski sud u Osijeku, koji je odlučivao o tom predmetu, donio "nakaradnu i nezakonitu" presudu i tužiteljima priznao naknadu za samo osam dana, iako im naknada pripada za višegodišnje razdoblje. Zbog toga se taj predmet nalazi na reviziji na Vrhovnom sudu.

Opunomoćenik sudaca i državnih službenika pozdravlja izjavu ministrice Škare-Ožbolt da država ne treba biti "bjesomučni parničar" i njezinu spremnost na postizanje izvansudske nagodbe, te podsjeća kako bi u slučaju presude o isplati glavnice od 1,5 milijuna kuna ukupno zbrojene kamate daleko nadmašile taj iznos.

Stoga sindikat predlaže ministrici da naloži Državnom odvjetništvu prihvaćanje ponuđene nagodbe temeljem koje se ne bi potraživale kamate.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da u istoj Vladi ministar zdravstva svim bolnicama i domovima zdravlja isplati povećanje plaće od 50 posto mjesečno, a ministrica pravosuđa sucima, službenicima i namještenicima odbija isplatiti ono što im po zakonu pripada", kaže se u priopćenju.

Stoga sindikat postavlja pitanje jednakosti građana pred Ustavom i upozorava da su oštećeni spremni, ako bi se i Ustavni sud rukovodio dnevnopolitičkim potrebama i odbio tužbu, zatražiti zaštitu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara