SISAK: KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA ŽUPANIJSKOG VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE

Županijsko vijeće češke nacionalne manjine u Sisačkomoslavačkoj županiji danas je, na svojoj konstituirajućoj sjednici, za predsjednika izabralo Zdenka Dalika iz Jazvenika kod Siska, dok je za zamjenicu izabrana Zdenka Andres iz Siska. L

Dalik je članovima vijeća zahvalio na izboru i iskazanom povjerenju, istaknuvši da češka nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županiji nema većih problema.

Pozvao je pripadnike češke nacionalne manjine da budu aktivniji u radu čeških kulturnih i društvenih udruga. Najavio je da će sisačko-moslavačko Županijsko vijeće češke nacionalne manjine pokrenuti organizaciju tečajeva učenja češkog jezika, koji je postao jednim od jezika Europske unije.

"Boljim poznavanjem materinskog jezika naši će Česi biti sposobniji za život u Europi i konkurentniji na tržištu rada", rekao je Dalik.

Članovima Županijskog vijeća na konstituiranju je čestitao sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac. Istaknuo je da poštivanje prava nacionalnih manjina nije samo zakonska, nego ljudska i moralna obveza, posebno većinskog hrvatskog naroda, kako bi prava nacionalnih manjina bila dovedena u civilizacijske okvire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konstituiranjem Županijskog vijeća stječe se jedan od uvjeta za njegovu registraciju kao pravne osobe i stvorena je pretpostavka za njegov daljnji rad, napomenuo je Brodarac.

Posebice je naglasio skladan suživot Hrvata i Čeha u Sisačko-moslavačkoj županiji i u Hrvatskoj, istaknuvši da su Česi bili aktivno uključeni u obranu Hrvatske od srpske agresije u Domovinskom ratu.

Župan Brodarac također je najavio da će Sisačko-moslavačka županija pomoći vijeću u stvaranju prostornih i drugih uvjeta za njegov rad.

Zbog nedostatka kvoruma danas nije održana sazvana konstituirajuća sjednica Županijskog vijeća romske nacionalne manjine.

(Hina) xmalj ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara