Sisak - odgođena rasprava protiv bivših pripadnika MUP-a Gavrona i Hubelića

Na Županijskom sudu u Sisku zbog bolesti predsjednice sudskog vijeća danas je odgođena rasprava protiv bivših pripadnika MUPa Stanislava Gavrona i Ivana Hubelića koje optužnica, koju je podignuo županijski državni odvjetnik, tereti da su 5. travnja 1992. na obali rijeke Save u Poli kod Siska ubili srpskog civila Nikolu Drobnjaka i time počinili kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Rasprava je odgođena zbog bolesti predsjednice sudskog vijeća Melite Avedić, kratkoće vremena koje je članica sudskog vijeća sutkinja Ljubica Balder dobila za preuzimanje vođenja rasprave i neimenovanja trećeg člana sudskog vijeća.

Na današnju raspravu bili su pozvani svjedoci Bogdan Studen iz Zagreba, Tomislav Jantol iz Zagreba, umirovljeni policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke Ivan Tounec i David Bece iz Siska, te sudski vještak patolog dr. Stevo Kovačević. Optuženi Gavron i Hubelić nisu pristupili raspravi jer je predsjednica vijeća jučer obavijestila upravu Zatvora Sisak da ih se ne privodi jer se rasprava neće održati.

S obzirom i na izmijenjeni sastav sudskog vijeća, rasprava će početi ispočetka, izvijestila je sutkinja Balder.

Županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak zatražio je od Županijskog suda u Sisku da se za taj sudski postupak imenuje četveročlano sudsko vijeće i da četvrti sudac u vijeću bude pričuvni kako bi se izbjegle slične situacije, kao što je odgoda i ponovni početak rasprave, i kako bi se taj postupak maksimalno ubrzao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prvoj sudskoj raspravi na suđenju Gavronu i Hubeliću, održanoj 28. siječnja ove godine, saslušani su svjedoci Darko Žitko, Robert Vuglač i Željko Starman, svi iz Zagreba, pripadnici 148. brigade Hrvatske vojske. U iskazima pred sudskim vijećem iznijeli su da su 5. travnja 1992. u 18 sati bili na položaju na rijeci Savi u mjestu Blinjski Kut kod Siska i vidjeli ubojstvo civila. Naveli su da su, njima nepoznati, policajci tog dana blizu njihova položaja i bunkera HV-a na obali Save u terenskom vozilu marke "puch" dovezli civila, usmrtili ga s četiri hitca i ostavili u Savi.

Nijedan od ta tri svjedoka nije na fotografijama iz policijskog fotoelaborata prepoznao ubijenog civila. Iznijeli su da je ubijeni, kojega su oni nakratko vidjeli, na sebi imao košulju i sako, dok je mrtvac, čije su im slike pokazane, imao džemper ispod sakoa.

U suočenju s optuženima Gavronom i Hubelićem nijedan od triju svjedoka nije ih prepoznao kao počinitelje ubojstva civila.

Ponovni početak rasprave sazvan je za 7. travnja.

(Hina) xmalj yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara