Skupština UN-a zahtijeva od Izraela da obustavi gradnju zida

Skupština UN-a zahtijeva od Izraela da obustavi gradnju zida
OPĆA skupština Ujedinjenih naroda (UN) odobrila je u utorak kasno navečer rezoluciju kojom se od Izraela zahtijeva obustavljanje građenja zida koja odvaja židovsku državu od Palestinske samouprave na Zapadnoj obali.

Za rezoluciju, kojom se osuđuje Izrael zbog građenja zida na palestinskim okupiranim teritorijima, glasovalo je 144 zemlje članice UN-a, četiri su bile protiv, uključujući SAD i Izrael, dok je 12 članica bilo suzdržano.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekstom rezolucije, o kojem se pregovaralo više od šest sati između Europske unije i arapskih vlada, zahtijeva da Izrael "obustavi i vrati unatrag izgradnju zida na okupiranom palestinskom teritoriju", te označuje gradnju zida "u suprotnosti sa važećim odredbama međunarodnog prava".

U ranijem nacrtu rezolucije, koji je sastavio palestinski izaslanik pri UN-u Nasser al-Kidwa i podupirale arapske vlade, tražilo se da se gradnja zida proglasi kršenjem međunarodnog prava koja mora biti "zaustavljena i vraćena unatrag". Novim tekstom ublaženi su ti zahtjevi, a podržala ga je EU, umjesto arapskih zemalja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara