Slovenci 12. kolovoza otvaraju autocestu Maribor - Koper

SLOVENCI će 12. kolovoza konačno dobiti autocestu koja će povezivati njihova dva najveća grada, te spojiti krajnji sjeveroistok države s obalom.

Zadnjih osam kilometara dionice autoceste od Maribora preko Ljubljane do Kopra bit će dovršeno uskoro, a autocesta će se u cijelosti otvoriti 12. idućeg mjeseca, najavio je u petak na konferenciji za novinare ministar prometa Janez Božič, dodajući da će na spomenutom pravcu vjerojatno još neko vrijeme dolaziti do ograničenja prometa.

Najveća prepreka u prometnom povezivanju Ljubljane i Maribora bila je gradnja tunela Trojane koji je koštao gotovo 50 milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božič je najavio da će vlada i parlament na jesen raspravljati o planu po kojemu bi se za infrastrukturu idućih godina ulagalo više sredstava nego do sada, a izvori bi uz državni proračun bili strani krediti i sredstva iz europskih fondova.

Velika važnost ubuduće će se, prema najavama iz ministarstva prometa, davati i modernizaciji željezničkih pruga, pa se od 2005. do 2020. godine u te svrhe namjerava ulagati skoro milijardu eura godišnje.

Među ostalim, gradit će se drugi kolosijeci na pravcima Ljubljana - Jesenice i Maribor - Šentilj, a neke će se pruge elektrificirati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara