Slovenci proglašavaju praznik na dan pada fašističke Italije?

SLOVENSKI bi parlament na svom idućem zasjedanju mogao proglasiti novi državni praznik kojim bi odgovorio na odluku talijanskog parlamenta koji je 10. veljače proglasio Danom sjećanja na talijanske izbjeglice iz bivše Jugoslavije i žrtve "fojbi".

Kako u svom broju od ponedjeljaka navodi ljubljansko "Delo", parlament će odlučivati o prijedlogu zastupnika Ivana Božiča da se 15. rujna proglasi Danom patnji slovenskog naroda "za vrijeme vladavine fašističkog nasilja i za vrijeme rata".

Božič je spomenuti datum predložio uz obrazloženje da je na taj dan 1947. godine stupio na snagu Pariški mirovni ugovor kojim su određene granice Italije i bivše SFRJ, odnosno vraćanje dijelova Dalmacije i Istre, te slovenskog primorja matičnim državama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božič je član koalicijske Slovenske pučke stranke (SLS), a njegov su prijedlog već podržali slovenski partizanski veterani. Prijedlog da "Dan uspomena na patnje pod fašizmom" zaslužuju i Slovenci nedavno su nakon negativnih reakcija na "politiziranu" odluku talijanskog parlamenta o uvođenju dana sjećanja na fojbe i egzodus najprije iznijeli slovenski povjesničari, a potvrdno ju je ocijenio i premijer Anton Rop.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara