Slovenija: Islamska zajednica pozdravlja odobrenje za gradnju prve džamije

ISLAMSKA vjerska zajednica u Sloveniji pozdravila je nedavnu odluku gradskih vlasti Ljubljane da izmjenama urbanističkog plana omoguće gradnju prve džamije.

"Islamska zajednica čekala je tri desetljeća da se potvrdi i dođe do svojeg građanskog priznanja", rekao je na konferenciji za novinare poglavar Islamske vjerske zajednice u Sloveniji muftija Osman Đogić. Gradska skupština Ljubljane je u ponedjeljak dala odobrenje za postupke koji omogućuju gradnju islamskog vjerskog i kulturnog centra s džamijom.

Budući da je odluka gradskih vlasti izazvala duboke rascjepe u gradskoj upravi i slovenskoj javnosti, pa i pozive da se o pitanju dozvole za gradnju održi referendum, Đogić je ocijenio da bi eventualni referendum bio "korištenje pravne prijevare za postizanje političkih ciljeva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da bi takav referendum odobrio ustavni sud jer bi bio usmjeren protiv ustavnih prava. Duboko vjerujem da je Slovenija pravna država, da bi ustavni suci dokazali da je zakon jednak za sve", rekao je Đogić.

Prema procjenama gradskih urbanista početak gradnje islamskog vjerskog centra u predgrađu Ljubljane mogao bi sada početi u roku godine do godine i pol dana. Centar bi imao površinu od 4.250 četvornih metara, 18 metara visoku kupolu i 27 metara visok minaret, a islamska zajednica prije toga treba otkupiti zemljište i podastrijeti nacrte. Njegova predračunska vrijednost iznosi oko 10 milijuna eura, a obećanja za donacije u toj visini postoje iz inozemstva. Izvođač radova bit će određen preko međunarodnog natječaja.

U Sloveniji prema zadnjem popisu stanovništva živi oko 50.000 muslimana, većinom Bošnjaka podrijetlom iz BiH. Kako je pokazalo više nedavno provedenih anketa, više od 60 posto Slovenaca rezervirano je u pogledu gradnje prvog muslimanskog vjerskog centra s džamijom u Sloveniji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara