SLOVENIJA: NA IZBORE ZA EUROPSKI PARLAMENT IZLAZI VIŠE OD 60 POSTO BIRAČA - ANKETE

Na izbore za sedam predstavnika Slovenije u novom sazivu Europskog parlamenta glasovalo bi u sadašnjem trenutku 65,4 posto birača, pokazala je telefonska anketa koju je proveo ljubljanski list "Dnevnik".

Rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazuju da je to manje nego u ispitivanju provedenom prije tjedan dana, no slovenski analitičari vjeruju da će na izborima koji se održavaju 13. lipnja glasovati više od polovice upisanih birača upravo zato što se održavaju prvi put. Interes za europske teme zbog nedavnog je ulaska Slovenije u EU dosta velik, za razliku od onoga kod nekih "starih" članica.

Prema anketi, najviše glasova na tim će izborima dobiti liberalni demokrati (LDS), ali je iznenađujuće drugo, visoko mjesto demokršćanske oporbene stranke Nova Slovenija. To se, među ostalim, tumači popularnošću nekadašnjeg premijera Lojze Peterlea, koji je prvi na listi spomenute stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koliko je važna uloga nositelja listi pokazuje i slučaj Udružene liste socijalnih demokrata čiji se broj "eurobirača" u tjedan dana prepolovio nakon što je s položaja vodećeg na listi odstupio predsjednik parlamenta Borut Pahor.

Zbog tzv. preferencijalnog glasa, koji biračima daje mogućnost da se opredijele za stranačku listu i za pojedinca, na listama je također mnogo žena. Tako zajedničku listu Stranke mladih (SMS) i Zelenih (ZS) vodi Alenka Paulin, nekadašnja glasnogovornica Janeza Janše koja je pred izbore zamijenila politički tabor, dok listu "Slovenija je naša" vodi Alja Brglez Uranjek, nekadašnja direktorica Sorosove fundacije Otvoreno društvo za Sloveniju.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara