Slovenija predala prosvjednu notu zbog odluke Sabora

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u noći na subotu da je notom koju je predalo hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani prosvjedovalo protiv odluke hrvatskog sabora o proglašenju Jadranskog mora ekološko-ribolovnom zonom.

"Slovenija izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog večerašnje jednostrane odluke Hrvatske o proglašenju zaštićene ekološko-roibolovne zone u Jadranu koja je u izrazitoj suprotnosti sa europskim načinom dogovaranja i koordiniranog djelovanja i zaštite Sredozemnog mora", navodi se u priopćenju koje je tim povodom priopćilo slovensko MVP, a prenijela slovenska agencija STA.

Kako se dalje navodi u obrazloženju slovenskog prosvjeda, Slovenija smatra da je odluka Sabora "u suprotnosti s obvezom Hrvatske po međunarodnom pravu da se suzdrži od svih postupanja koja onemogućuju konačnu realizaciju sporazumnog rješenja granice na moru između dviju država".

Odlukom Sabora, navodi dalje slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Hrvatska je prejudicirala konačno ostvarenje granice na moru između dviju država, te posegnula i na područje u kojem suverenost i suverena prava ima Slovenija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, u priopćenju koje prenosi STA, dodaje se da je nakon prijašnjih hrvatskih najava o proglašenju gospodarskog pojasa Slovenija poduzela opsežnu ekspertnu i diplomatsku akciju u kojoj je zaključila da su njena stajališta o tom pitanju "u skladu" sa stajalištima Europske komisije, Italije i kako se dodaje "većine sredozemnih država".

I predstavnici Europske komisije i predstavnici Italije hrvatske su predstavnike višekratno upozorili da bi bilo racionalno s proglašenjem bilo kakve zone u Jadranu pričekati Venecijansku konferenciju o zaštiti Sredozemlja, te da bi se Hrvatska do tada morala "suzdržati svih jednostranih akata unatoč pravima koja ima kao obalna država po međunarodnom pravu".

"Stajališta Europske komisije i Italije, kao i Slovenije, u vezi s navedenim načelima za uspostavljanje bilo kakvih zona u Sredozemlju odnosno u Jadranu temelje se na uvjerenju da je realizaciju inače suverenog prava obalnih država da proglase takve zone potrebno izvoditi na takav način da se najprije postigne dogovor o svim pitanjima povezanih s time, kao što su razgraničenje, iskorištavanje prirodnih resursa, režim kontrole plovidbe i slično, a tek nakon toga da se pravno izvede proglašenje. To je načelo i jedno od glavnih principa europskog integracijskog procesa", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova koje je prenijela slovenska agencija STA.

Priopćenje u noći na subotu još nije bilo objavljeno na internet-stranicama samog ministarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara