Slovenija: Stajališta iz hrvatske note "neprihvatljiva"

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je ocijenilo "neprihvatljivima" tvrdnje da hrvatski Sabor svojom odlukom o proglašenju ekološko-ribolovne zone u Jadranu nije prejudicirao hrvatsko-slovensku granicu na moru niti djelovao u suprotnosti s međunarodnim obvezama Hrvatske, kako je to u svojoj noti, odgovarajući na slovenski prosvjed, pojasnilo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Želimo naglasiti da su stajališta iz hrvatske note neprihvatljiva jer Hrvatska odriče Sloveniji izlaz na otvoreno more. Slovenija ima teritorijalni izlaz na otvoreno more i pravo da proglasi vlastitu isključivu ekonomsku zonu, te ribolovnu ili ekološku zonu. Slovenija je to pravo imala u nekadašnjoj SFRJ, cijelo vrijeme nakon njena raspada, a ima ga i danas", kaže se u priopćenju za javnost slovenskog ministarstva vanjskih poslova, u kojemu se dodaje da je to pravo Sloveniji Hrvatska priznala i "parafiranim" sporazumom Drnovšek - Račan.

"Taj je sporazum o granici potvrdio slovenska stajališta koja su zasnovana na načelima i pravilima pomorskog međunarodnog prava, na praksi država i pravnim presudama o bočnoj delimitaciji teritorijalnih mora susjednih država, te na činjenici da je riječ o stečenim i faktički postojećim pravima Slovenije", kaže se u izjavi objavljenoj u srijedu u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova dodaje da je "očuvanje neposrednog teritorijalnog izlaza na otvoreno more" slovenski "vitalni interes".

Zbog toga Slovenija, kaže se u priopćenju, ne može prihvatiti jednostrane poteze susjedne države kao što je proglašenje hrvatske zaštićene ekološko-ribolovne zone. Takva zona, ocjenjuje se u izjavi, "prejudicira konačnu potvrdu granice na moru" između Slovenije i Hrvatske, a ta je granica "već utvrđena parafiranim ugovorom o zajedničkoj državnoj granici". Osim toga, proglašenjem hrvatskog ekološko-ribolovnog pojasa "zadire se u područje u kojem Slovenija ima suverena prava".

U priopćenju se kaže da će Slovenija i nadalje "s ciljem postizanja pravičnog rješenja" slijediti put multilateralnog načina dogovaranja na ravnopravnoj osnovi svih zainteresiranih država u okviru "regionalnih, subregionalnih i ostalih za to mjerodavnih organizacija na svim razinama".

Zbog toga, zaključuje se u priopćenju, Slovenija ne planira "nikakve bilateralne aktivnosti" vezane za to pitanje prije Venecijanske konferencije o zaštiti održivog ribolova u Sredozemlju koja će se održati u studenom ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara