Trump potjerao glavnog savjetnika, ekstremista Bannona

Trump potjerao glavnog savjetnika, ekstremista Bannona

Foto: Getty images

AMERIČKI predsjednik Donald Trump dao je otkaz svom glavnom strategu Steveu Bannonu u posljednjoj promjeni u Bijeloj kući na visokoj razini.

Izvor blizak moćnom i kontroverznom Bannonu, poznatom po svojim krajnje desnim stajalištima, rekao je da se nije očekivalo da će on sam podnijeti ostavku. "Bannon će ih prisiliti da mu daju otkaz", kazao je izvor. "On neće službeno podnijeti ostavku. On još uvijek radi na projektima".

Međutim, New York Times prenio je izjavu osobe bliske Bannonu koja je rekla da je on podnio ostavku 7. kolovoza te da je ona trebala biti objavljena ovaj tjedan, ali je to odgođeno zbog događaja u Virginiji tijekom vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bannon odlazi iz Bijele kuću u vrijeme kada je predsjednik sve više izoliran zbog svojih izjava nakon nasilja u Charlottesvilleu u Virginiji. U nasilju koje je izbilo u Charlottesvilleu smrtno je stradala Heather Heyer, a 19 osoba je ozlijeđeno.

Frustrirani republikanci distancirali su se od zadnjih izjava američkog predsjednika Donalda Trumpa o okupljanju bijelih nacionalista u Virginiji, u kojima je istaknuo kako vjeruje da za sve što se dogodilo treba okriviti obje strane. Te su njegove izjave potaknule zahtjeve da otpusti nacionaliste iz svog okruženja. Trump u utorak nije jamčio da će Bannon ostati na funkciji ali ga je branio kao čovjeka koji "nije rasist" i kao "prijatelja".

Agencija France Presse javlja da Bannon odlazi iz Bijele kuće u petak.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara