SNS protiv poteza inicijatora za uvođenje grba, zastave i himne srpske manjine u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) Milan Đukić danas je izjavio da se ta stranka ograđuje od poteza inicijatora za uvođenje posebnih simbola nacionalne pripadnosti: himne, zastave i grba za srpsku manjinu u Hrvatskoj ocjenjujući ih ishitrenima i nemoralnima.

"Ne znam otkud im pravo da spominju mogućnost uvođenja himne "Bože pravde" jer ta himna ne pripada ni matičnoj državi, a i Srbima u Hrvatskoj su monarhistički simboli neprihvatljivi", rekao je Đukić na konferenciji za novinare i oštro dodao kako "Pupovac i Stanimirović mogu još zatražiti i uvođenje svoje valute, čime bi se vratili na 1990-u kada su takva prava imali Srbi u Krajini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Đukić smatra da Srpsko narodno vijeće (SNV) nema legitimitet da u ime svih srpskih građana u Hrvatskoj otvara pitanje simbola i odabire put realizacije jer je, kaže, na prošlim izborima za vijeća nacionalnih manjina SNV dobio svega osam posto glasova, a tek nešto više na parlamentarnim izborima.

Po SNS-u su, kaže Đukić, simboli Srba u Hrvatskoj - simboli matice i ocjenjuje da "tri srpska mušketira u Saboru" najavom javnog natječaja za odabir simbola pretvaraju Srbe u Hrvatskoj u hibride i stvorenja bez povijesti koji nemaju ni svoje porijeklo niti nacionalni identitet.

Također je dodao da to pitanje trenutno nije politički mudar ni dobar odabir prioriteta u rješavanju pitanja položaja Srba u Hrvatskoj i naveo da je od simbola za srpsku manjinu važnije rješavanje povrata imovine, prava na rad, na participaciju u državnoj upravi i drugog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara