Solana o pitanju Gotovine: Treba djelovati, a ne pričati

Solana o pitanju Gotovine: Treba djelovati, a ne pričati
VISOKI predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana u utorak je izjavio kako vjeruje da hrvatska vlada čini sve što je u njezinoj moći oko pitanja generala Ante Gotovine, ali da o nekim pitanjima, poput toga, treba snažno i odlučno djelovati, a što manje javno pričati.

"To je pitanje o kojem ne treba puno pričati; važno je djelovati", rekao je Solana, koji boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj, nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

"Ako se o nečemu puno govori u javnosti, to može utjecati na ljude da donesu odluke koje ne želite da donesu; zato ću ja sa svojim sugovornicima razgovarati o tome da se djeluje čvrsto i odlučno, a bit ću umjeren u javnim istupima", kazao je Solana.

Visoki predstavnik ponovio je kako je odnos s Haškim sudom presudan za Hrvatsku u procesu približavanja EU, izrazivši uvjerenje da vlada čini sve što je u njezinoj moći kako bi u potpunosti surađivala s tribunalom.

"Siguran sam da vlada čini sve što može kako bi ostvarila čvrst i transparentan odnos s Haškim sudom i nadam se da će tako nastaviti", rekao je Solana, dodavši kako je iz susreta s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i ministrom Žužulom "stekao dojam da će suradnja biti dobra".

"No ne želim ostaviti dojam da je ovaj posjet posvećen samo tom pitanju. To je važno pitanje, ali nije jedino - razgovarat ćemo o mnogim drugim temama", naglasio je Solana, ustvrdivši kako do posjeta stiže u vrlo važnom trenutku i za EU i za Hrvatsku.

Visoki predstavnik EU za sigurnost i vanjsku politiku, kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj nakon posljednjih izbora, izrazio je zadovoljstvo načinom djelovanja koji je izabrala nova vlada.

"Jako bismo željeli vidjeti kako zemlja ide naprijed u pitanjima provedbi reformi, suradnje s Haškim sudom, povratka izbjeglica, koja su iznimno važna ako želite biti dijelom europske obitelji", rekao je Solana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekavši kako je s ministrom Žužulom govorio o svim važnijim pitanjima u bilateralnim odnosima Hrvatske i EU, ali i regionalnim temama, Solana je izrazio zadovoljstvo postignutim na sastanku.

"No danas nas očekuje još mnogo posla i nadam se da će ovaj posjet pridonijeti produbljivanju odnosa između vaše zemlje i Europske unije", kazao je Solana.

Hrvatski ministar vanjskih poslova posebno je zahvalio visokom predstavniku na tome što je odlučio doći Hrvatsku u ovom trenutku, s obzirom da su se nedavno vidjeli, a sastat će se i idući ponedjeljak.

"Njegov dolazak je čin ohrabrenja i podrške svim onim koracima koje činimo, ali i jasan znak odnosa EU prema Hrvatskoj", rekao je Žužul.

Hrvatski ministar rekao je kako je sa Solanom razgovarao o svim pitanjima koja Hrvatska mora riješiti na putu približavanja EU.

"Obavijestio sam ga o čvrstoj odlučnosti vlade u ispunjavanju svih kopenhaških kriterija i drugih političkih uvjeta, ali i o našoj želji da dobijemo odgovore EU u predviđenim rokovima", rekao je Žužul.

Dvojica sugovornika, prema ministrovim riječima, dijele iste procjene stanja u regiji, a Hrvatska je spremna biti model i primjer svim zemljama u okruženju glede rješavanja pitanja na putu prbližavanja EU.

Žužul je na kraju izrazio uvjerenje da će Solanin posjet biti "još jedan krupan korak u ispunjenju našeg cilja, približavanja EU".

Javier Solana u nastavku vrlo ispunjenog programa posjeta Hrvatskoj sastat će se s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, predsjednicima parlamentarnih stranaka i članovima nekoliko saborskih odbora. Poslijepodne će razgovarati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Snaderom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara