Split: Građanska inicijativa protiv vojnih vježba NATO-a u Dalmaciji

Predstavnici Građanske inicijative "Dosta je ratova", koja okuplja 14 nevladinih udruga osnovanih prije dva mjeseca u proturatnoj kampanji, danas su se na konferenciji za novinare usprotivili najavama da će se u Dalmaciji održati devet vojnih vježba NATOa, a protive se i potpisivanju Jadranske povelje.

Građanska inicijativa je, po riječima predsjednice Semine Lončar, poslala dopis Vladi u kojem zahtijeva da se objavi tekst Jadranske povelje kojom, kako smatraju, Amerikanci ucjenjuju Hrvatsku da im dopusti da našim morskim pojasom prevoze naftu svojim tankerima. To će biti potpuna ekološka katastrofa, jer će se uništiti morski biljni i životinjski svijet, a mi ćemo se moći okrenuti "vojnom turizmu", kazala je Lončar.

Jadransku povelju, koja formalizira potporu SAD-a ulasku Hrvatske, Makedonije i Albanije u NATO, predstavnici tih zemalja trebali su potpisati ovaj tjedan, no zbog zauzetosti američkoga državnog tajnika Collina Powella ratom u Iraku to je odgođeno. Kako je prije sedam dana izjavio američki veleposlanik Rossin, teskt Povelje je usklađen i svečano će biti potpisana u Washingtonu u idućih nekoliko tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Građanska inicijativa protivi se pristupu Hrvatske NATO-u te drži da je potpuno nelogična odluka o održavanju devet vojnih vježba u Dalmaciji, koje će početi sljedeći mjesec, i koje će provoditi NATO i Hrvatska vojska u jeku turističke sezone.

Predstavnici Građanske inicijative smatraju da Amerikance nije briga za demokraciju iračkog naroda, nego za naftu, njihov cilj je brutalno, barbarski, uništiti kulturu jednog naroda, jer njima je neprijatelj svatko tko se ne slaže s njihovom politikom. "Ponašanje tipa ala divlji zapad u Europu je donijela Amerika, a nedavno je, u jeku bitaka u Iraku, u Bruxellesu otvorena izložba oružja za masovno uništenje koje je proizvela Amerika. To je potpun cinizam", kazala je Lončar.

(Hina) žviš vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara