Split: Počeo znanstveni skup "Semantika prirodnog jezika i metajezik..."

U ZAVODU za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu danas je počeo trodnevni 18. međunarodni skup Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku (HDPL) pod nazivom "Semantika prirodnog jezika i metajezik semantike".

"Prvi put smo se okupili u Splitu, ali smo brojniji nego ikada, jer će za trodnevna skupa u dvjema dvoranama i u nekoliko skupina izlagati čak 106 domaćih i stranih stručnjaka", kazala je predsjednica HDPL-a Jagoda Granić, najavivši više zanimljivih lingvističkih tema i bogat program predstavljanja knjiga o jeziku.

Skup je, kako je rekla, pobudio veliko zanimanje ne samo struke nego i mnogih drugih koji se bave pisanom ili izgovorenom riječju, a motivirao je i Gradsko poglavarstvo, Cambridge University Press, Alliance Francaise de Split, Radio Dalmaciju, splitski HNK, Turističku zajednicu, splitsku Zračnu luku i Erste banku da se sponzorski pridruže organizaciji skupa.

"Prevođenje i značenje", "kolokacije i njihov opis u rječnicima", "Rat protiv klišeja - je li uvijek opravdan?", "Govorne greške - pogled u strukturu mentalnog leksikona"..., samo su neke od tema skupa. Iako je u središtu pozornosti hrvatski jezik, dvije radne skupine posebno će se baviti stranim jezicima. Među posebno zanimljivim temama skupa izdvajaju se one o boji u jeziku, frazeologiji, zvučnim dimenzijama, anatomiji jezika, komunikativnim značenjima i vještinama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čast uvodnog izlaganja pripala je uglednom irskom znanstveniku, članu najmjerodavnijih europskih lingvističkih udruga, prof. Davidu Singletonu, koji je govorio o temi "Usvajanje Leksika: sadržajno iskustvo". Sigleton se osvrće na leksik u jeziku općenito, a posebno na narav mentalnog leksikona, razmatrajući njihovo prihvaćanje s osvrtom na veze između oblika i značenja, sličnosti i različitosti te raspravlja o pitanju uzajamna utjecaja.

(Hina) xdstr yvkn

(Hina)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara