Split: Predstavljen projekt "Simulacija ulaska Hrvatske u Europsku uniju"

ZAJEDNIČKI projekt Veleučilišta u Splitu i Pravnog fakulteta "Simulacija ulaska Hrvatske u Europsku uniju", s nakanom da se stvori realna predodžba o osnovnim potrebama Hrvatske za priključenje EU, predstavljen je danas u Splitu.

O projektu su govorili prof. Onesin Cvitan i Renato Carona, visoki dužnosnik EU-a koji radi na projektima ulaska tranzicijskih zemalja u EU.

Provedba projekta počela je prije dva mjeseca i u nj su uključeni poznati hrvatski i strani stručnjaci, kazao je Cvitan. Procijenio je da će projekt dati realnu sliku našeg stanja i onoga što sve trebamo učiniti prije 2007. bez dnevnog politikanstva koje nepotrebno opterećuje javnost. Cilj je i riješiti pitanja i dvojbe što nastaju kad se neka zemlja koja je netom izborila svoju samostalnost priprema za ulazak u novu zajednicu država. Položaj Hrvatske je poseban jer se ona u desetak godina dva puta našla u tranziciji, no vjerujem da ćemo imati snage i za to kao i za stvaranje hrvatske države, ustvrdio je Cvitan.

Projektom će se stoga, nastavio je, pokušati prikazati provedba naputaka EU za usklađivanje zakonodavstva i oponašati prilagodbu nekih hrvatskih zakona po uvjetima EU-a. To će osim pravnih stručnjaka raditi i studenti Pravnog fakulteta i Veleučilišta u Splitu za koje će biti organizirano i nekoliko seminara o EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renato Carona kazao je kako je Hrvatska, za razliku od zemalja što su s pridruživanjem EU-u počele 1992., u prednosti, jer će sve pripreme obaviti u kratku roku, od samo tri do četiri godine. No, istaknuo je, to su za Hrvatsku i veći izazovi i teškoće, jer do sada nijedna zemlja nije imala tako kratak rok. Upravo je to bit projekta, koji će pokazati gdje bi moglo zapinjati, rekao je. Hrvatskoj su, nastavio je, za razliku od drugih tranzicijskih zemalja, otvoreni i neki fondovi EU-a što će joj olakšati ne samo prilagodbu zakonodavstva nego i riješiti niz inafrastrukturnih pitanja. U lipnju su, naglasio je, nakon sastanka u Solunu Hrvatskoj odobrena 63 milijuna eura iz projekta "Carc" za socijalne i infrastrukturne projekte i još 30 milijuna za tzv. male projekte -gradnju ili opremanje škola i javnih ustanova.

Projekt "Simulacije ulaska Hrvatske u Europsku uniju" provodi Centar za društvena istraživanja Veleučilišta u Splitu sa sjedištem u Solinu, a u nj su, osim Veleučilišta i Pravnog fakulteta uključene i četiri dalmatinske županije. Cvitan je zamjerio Hrvatskoj gospodarskoj komori i gradu Splitu što se nisu odazvali pozivu na današnje predstavljanje projekta.

(Hina) dstr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara