Srbi okrivljuju međunarodnu zajednicu, a ona njih

NAJVIŠI dužnosnici bosanskih Srba osudili su akciju koju je noćas izveo SFOR na Palama tragajući za Radovanom Karadžićem, no visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown upozorio ih je kako je takva operacija bila nužna jer oni uporno odbijaju ispuniti svoj dio obveza prema Haaškom tribunalu.

Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, predsjednik Skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić te entitetski premijer Dragan Mikerević danas su došli na Pale s obrazloženjem kako se žele uvjeriti u posljedice SFOR-ove akcije.

Paravac je pred okupljenim mnoštvom, koje je prosvjedovalo zbog ranjavanja mjesnog svećenika Jeremije Starovlaha i njegova sina Aleksandra, kazao kako će tim povodom zatražiti hitnu sjednicu Predsjedništva BiH.

Kalinić je pak kazao kako je najnovija akcija SFOR-a "do sada najbrutalniji čin nasilja", dodavši da i to i zbivanja na Kosovu "samo pojačavaju frustracije među Srbima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kako je ponašanje SFOR-a "apsolutno neprihvatljivo". "U svakoj civiliziranoj zemlji onaj tko je tako nešto učinio mora biti pod istragom", rekao je Ivanić. On je danas u tuzlanskoj bolnici posjetio ranjenog svećenika i njegova sina, a dežurni liječnik kazao je kako su obojica u vrlo tešku stanju i da se liječnici bore za njihove živote.

Glasnogovornik SFOR-a Dave Sullivan objasnio je danas kako su i svećenik i njegov sin stradali od detonacije eksploziva postavljena kako bi se provalilo u kuću za koju se pretpostavljalo da bi se u njoj mogao nalaziti Karadžić.

Visoki predstavnik Ashdown izrazio je u Sarajevu žaljenje što su ozlijeđeni civili, ali je i upozorio kako se to ne bi dogodilo da su vlasti BiH, a posebice Republike Srpske, radile svoj posao.

"To nije bio napad na Republiku Srpsku, nego na ratne zločince i njihove pomagače", kazao je Ashdown, podsjetivši kako vlasti tog entiteta u proteklih devet godina nisu pomogle privesti ni jednu od osoba optuženih za ratne zločine. Zato to mora obavljati SFOR i on će to nastaviti, kazao je Ashdown.

Aludirajući na nedavne izjave Starovlaha kako je dužnost svakog pravoslavnog svećenika zaštititi Radovana Karadžića, Ashdown je kazao kako se takvim ponašanjem izravno krši međunarodno pravo a SFOR-u daje razlog za djelovanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara