Stečajni upravitelj "Lenca" od Vlade traži odluku o uplati za radničke plaće

MILENKO ŠKRLEC koji će od ponedjeljka, 8. prosinca, i formalno biti stečajni upravitelj brodogradilišta "Viktor Lenac" rekao je da će danas zatražiti da mu Vlada dostavi odluku o uplati 1,8 milijuna kuna u Fond za radnička potraživanja, odnosno isplatu plaća radnicima brodogradilišta te da ta odluka može biti provedena na zakonit način.

U izjavi za Hinu Škrlec je rekao da će također zatražiti pismeno očitovanje Vlade kada će i na koji način ta odluka biti provedena jer, kako je istaknuo, saznanja o provedbi vladine odluke, odnosno odustajanju od provedbe ima samo na osnovi napisa u medijima. Vlada je donijela odluku da se 1,8 milijuna kuna zajma Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji su bili namijenjeni za ulaganja u "Lenac", prenamijeni za isplatu četiriju radničkih plaća. Odluka Vlade trebala je do danas biti provedena, ali to nije učinjeno, a predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Ivo Marjanović u četvrtak je kazao da je ta odluka nezakonita i da su sindikati prevareni.

Škrlec je kazao da je vladinu odluku moguće provesti na zakonit način, odnosno na osnovi članka 71. Zakona o stečaju. Dodao je da, ako se to ne ostvari, postoji zakonska mogućnost da se polovica plaća isplati iz državnog proračuna u roku od 35 dana. Nadam se da ću pred radnike "Lenca" u ponedjeljak moći izaći s pismenom potvrdom o tome kada će dobiti zaostale plaće, rekao je Škrlec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Štrajkaškog odbora (ŠO) i povjerenik SMH u "Lencu" Damir Bačinović danas je novinarima izjavio da je situacija u tom brodogradilištu teška, ali da je ŠO odlučio dati još jednu priliku svima koji odlučuju o sudbini tog poduzeća.

Odlučeno je da generalni štrajk počne u ponedjeljak, 8. prosinca, a istoga dana u 10 sati stečajni upravitelj Milenko Škrlec iznijet će na skupu radnika što će poduzeti da bi radničke plaće bile što prije isplaćene. ŠO od Škrleca očekuje da iznese čvrsta jamstva da će plaće biti isplaćene, a budućnost "Lenca" osigurana. Ako do kraja sljedećeg tjedna ne bude osiguran novac za plaće, sindikati će se odreći odgovornosti za daljnja događanja, rekao je Bačinović napomenuvši da je dio radnika već danas zahtijevao da se izađe na ulice i blokira promet u blizini brodogradilišta. Bačinović ističe da je u razgovoru sa Škrlecom stekao dojam da postoji dobra volja da se u "Lencu" što prije provede stečaj s preustrojem. Po Bačinovićevoj procjeni, radnici "Lenca" za četiri i pol neisplaćene plaće potražuju oko 14 milijuna kuna neto.

Odluku o pokretanju stečaja u "Lencu" i imenovanju Milenka Škrleca za stečajnog upravitelja donijet će, kako je danas najavljeno, sutkinja Trgovačkog suda Liljana Ugrin u ponedjeljak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara