Suđenje Miloševiću: O napadu na Dubrovnik svjedočio novinar ITN-a

NA HAŠKOM suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u petak je o napadu JNA na Dubrovnik u jesen 1991. svjedočio novinar britanske televizije ITN Paul Davies, koji je tada izvještavao iz grada pod opsadom.

Davies, novinar ITN-a s bogatim međunarodnim iskustvom, boravio je u Dubrovniku u listopadu i studenom 1991. Svjedočio je o razornom granatiranju Dubrovnika s okolnih brda, brodova ratne mornarice i napadima jugoslavenskih zrakoplova na tvrđavu Srđ.

Branitelje grada opisao je kao obične građane, ograničenog broja i slabo naoružane koji su od težeg oružja imali samo dva minobacača.

U gradu je boravio veliki broj civila iz okolnih sela koje je okupirala JNA, rekao je Davies.

Opisujući iskustvo granatiranja rekao je da je JNA uzvraćala sa stotinu granata na svaku granatu hrvatskih branitelja, te da je uglavnom pucala nasumice po gradu bez vidljive vojne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potvrdio je kako nije vidio da se iz samog grada ispaljuju granate.

U sudnici je prikazan njegov dvominutni izvještaj iz Dubrovnika od 14. studenoga 1991., na kojem bilježi silovito granatiranje stambenih četvrti, samostana i udare prema Starom gradu.

´Najteže je tek slijedilo´, rekao je Davies.

Kamera ITN-a zabilježila je i europske promatrače iz misije ECMM-a, koji iz hotela Argentina bespomoćno promatraju napad na grad-spomenik pod zaštitom UNESCO-a a potom bježe u skloništa.

Paul Davies nastavlja svjedočiti u utorak. U hrvatskom dijelu dokaznog postupka na suđenju Miloševiću optužba je do sada izvela tridesetak od najavljenih 70 svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara