SUĐENJE MILOŠEVIĆU: OKUN - JOŠ JEDAN JAKI SVJEDOK OPTUŽBE

Na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u srijedu je svjedočio Herbert Okun, veteran američke diplomacije koji je početkom '90ih godina bio zamjenik Cyrusa Vancea, posebnog izaslanika glavnog tajnika UN i ključnog mirovnog posrednika na prostoru bivše Jugoslavije.

U hrvatskom dijelu dokaznog postupka protiv Miloševića, koji je u tijeku, tužiteljstvo je s Okunom nastavilo niz izvanrednih svjedoka ´insidera´ koji iz prve ruke povezuju Miloševića s glavnim akterima i zbivanjima vezanim uz srpsku agresiju protiv Hrvatske.

Devet svezaka Okunovih bilješki, koje je vodio tijekom Vanceove misije u Hrvatskoj 1991/92. i kasnije tijekom rada Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji 1992/93., uvedeni su kao dokaz na suđenju.

Potvrđujući, na zahtjev tužitelja, svoje precizne bilješke vođene na samim sastancima, Okun je govorio o nizu susreta Vancea i njega s Miloševićem, generalom Veljkom Kadijevićem i drugim dužnosnicima, to o posjetima ratom zahvaćenim područjima Hrvatske, Vukovaru, Osijeku, Dalju.

´Milošević je imao faktičnu kontrolu nad vrhom JNA i krnjim predsjedništvom´, rekao je Okun dodajući kako je ´definitivno bio čovjek koji je kontrolirao stvari´.

To je potvrdio činjenicom da Milošević za vrijeme sastanaka nikada nije telefonirao ili se s nekim savjetovao već je odlučivao sam, a obveze je znao preuzimati i u ime drugih. Kao primjer je naveo Miloševićevo obvezivanje u ime JNA, srpskih paravojnih snaga i lokalnih Srba kod potpisivanja prekida vatre u Hrvatskoj u prosincu 1991. i kod dolaska mirovnih snaga UN-a.

Okun je rekao da su potpisi Miloševića i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana bili najvažniji na dokumentu o primirju, poznatijem kao Ženevski sporazum. Predsjedavajući sudac Richard May ocijenio je kako ´još nitko nije o tome tako jasno svjedočio´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Okun je rekao da se Kadijević brinuo samo zbog blokiranih vojarni i želio što brži dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku te da mu je tadašnji savezni premijer Ante Marković govorio o ´srbizaciji JNA´ i namjeri Miloševića i Tuđmana da podijele Bosnu.

Okun je svjedočio i o posjetima Vancea i njega Vukovaru, Osijeku i Dalju. Za posjet Vukovaru u vrijeme pada rekao je da je bio šokantan, s razorenim zgradama, prestrašenim civilima i bolnicom u koju im Veselin Šljivančanin nije dopustio ulazak.

Za posjeta Dalju izbjegli su minu namijenjenu njihovom vozilu, rekao je Okun. U Osijeku su se uvjerili u posljedice svakodnevnog granatiranja JNA, pogotovo bolnice uz Dravu.

Govorio je i o Konferenciji za bivšu Jugoslaviju te objašnjavao osnove Vanceova plana. Svjedočio je i o zbivanjima u BiH, kojima se bavio nakon Hrvatske. Posebno je istaknuo Miloševićevo negiranje odgovornosti za srpske paravojne snage i zločine u BiH.

Govorio je i o Sarajevu, na koje je dnevno padalo 4-5.000 granata, i o ciljevima srpske opsade grada.

Rekao je da se Karadžić u rujnu 1992. hvalio da samo pet posto svih srpskih snaga nije po njegovom kontrolom i da ´može učiniti bilo što jer ima punu moć´.

Najavljeno je da će Okun svjedočiti do petka, ali i da sutra tužitelj izvodi novog svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara